19 czerwca 2010

Babka ziemniaczana

Odkad pamietam mama czesto nam ja robilam gdy bylysmy dziecmi.. Bardzo Nam smakowala i zawsze bralysmy dokladke, bo jak by inaczej, nie zjesc tak pysznej baby:) Gdy zrobilam ja ktoregos dnia na obiad zajadalismy sie, oj pysznie zajadalismy sie... No i standardem bylo wziasc dokladke:) Z calej keksowki zostala tylko pietka, ktora tez zniknela..
Dolaczam to danie do akcji smaki  z dziecinstwa 


skladniki:
  • okolo 1 kg ziemniakow,
  • 400g boczku,
  • 2-3 cebule,
  • 2 jaja,
  • maka,
  • sol, pieprz.

Obrane i umyte ziemniaki scieramy na tarce o malych oczkach, scieramy rowniez cebule. Mieszamy i dodajemy jajka oraz make w ilosci takiej jak na placki ziemniaczane. Powinno byc geste. Pokrojony boczek smazymy na patelni na zloty kolor a gdy lekko przestygnie dodajemy do ziemniakow razem z tluszczykiem. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy sola, pieprzem. Smarujemy keksowke maslem i wykladamy ( ja uzylam keksowki silikonowej). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika -ok.170-180C i pieczemy do suchego patyczka. Ja podalam babke z salatka z ogorka w sosie czosnkowym:)





Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka