18 lipca 2010

kurczak z ananasem

lubicie polaczenie kurczaka z owocami?? bo ja bardzo, a szczegolnie mi przypadl ananas. kurczaka podaje w formie piersi pokrojonych w kostke, ktore podsmazam, a potem dusze w soku ananasowym i z ananasem. danie wychodzi pysznie slodkie, z nutka czosnku i lekkim pikantnym smaczkiem. bardzo szybkie do wykonania, polecam..


skladniki:
  • 2 duze piersi z kurczaka lub okolo 1/2 kg,
  • puszka pokrojonego ananasa,
  • 3 duze zabki czosnku,
  • ok.3 lyzek maki,
  • mielona ostra papryka lub 1/4 lyzeczki suszonej papryczki w platkach,
  • cukier, sol,
  • przyprawa do kurczaka,
  • woda,
  • olej.
 Oczywiscie piersi myjemy, osuszamy papierowym recznikiem i kroimy w mala kostke. Tak przygotowane mieso przyprawiamy przyprawa do kurczaka, mielona papryka/suszona w platkach oraz zmiazdzonym czosnkiem. Odstawiamy na chwile. Do wiekszego woreczka wsypujemy make, wrzucamy mieso, zamykamy worek i delikatnie potrzasamy aby cale mieso obtoczylo sie w mace. Smazymy na rumiano na patelni z olejem. 
Gdy mieso jest juz lekko brazowe dolewamy soku ananasowego z puszki oraz wody w takiej ilosci aby lekko przykrylo podsmazone piersi z kurczaka.Przykrywamy patelnie pokrywka i smazymy do miekkosci i redukcji plynu, czyli okolo 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego ananasa i dusimy jeszcze okolo 5 minut. Jesli zachodzi potrzeba to dolewamy odrobine wody. Doprawiamy do smaku cukrem, papryka i sola. Podajemy z ryzem ugotowanym na sypko.



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka