28 lipca 2010

Mus czekoladowy z jagodami

na deser proponuje Wam bardzo czekoladowy mus z dodatkiem swiezych sezonowych owocow. jest szybki do wykonania i smakuje bardzo lekko, choc ma troszke kalorii, ale co tam raz sie zyje:) przepis pochodzi z gazety "Dobre rady". niestety nie wiem, ktory to byl numer, bo mam tylko stronki z przepisami.

skladniki:
  • 300 g smietany 24%- ja uzylam 18%,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 150g jagod lub borowek,
  • 150g malin-ja dalam kilka truskawek.

smietane wlej do garnka i zagotuj, dokladnie mieszajac. nastepnie zdejmij garnek z ognia, wrzuc do smietany polamana na kawalki czekolade. mieszaj powoli, dopoki sie nie rozpusci. mus przeloz do miseczek/szklanek, a na wierzchu poukladaj jagody/borowki. jesli chcesz by twoj deser wygladal bardziej kolorowo, mozesz ulozyc na przemian: warstwa owocow, mus, warstwa owocow i na niej mus czekoladowy. pozostaw deser do wystudzenia, pozniej mozesz wstawic go do lodowki, nawet na kilka godzin.

Rada: zamiast borowek i malin mozemy dac pomarancze albo truskawki:) 



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka