28 lipca 2010

Kurczak cytrynowy z ryzem

jakis czas temu bodajże w zeszlym tygodniu zrobilam tego kurczaka, bo spodobalo mi sie zdjecie ze stronki na ktorej go znalazlam. mialam wszystkie produkty wiec zabralam sie do roboty... no i mieso wyszlo inaczej niz na przedstawionym zdjeciu, hmm... pomyslalam ciekawe czy wogole jest to zjadliwe...na szczescie bylo smaczne, miekkie i soczyste. ryz wyszedl wyśmienity i bardzo smaczny.. polecam pomimo to..przepis pochodzi ze stronki Ugotuj.to 

cytuje za autorem:
Kurczak cytrynowy z ryżem - składniki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki miodu (lipowy akacjowy wielokwiatowy)
  • 30 dag ryżu (gotowego w 10 minut)
  • garść mieszanki rodzynek orzechów i suszonych moreli
  • bulion drobiowy (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
  • garść grubo pokrojonej natki

Kurczak cytrynowy z ryżem - sposób przygotowania
Na patelnię wlej oliwę, do zimnej włóż pokrojoną na kawałki cytrynę, podgrzej na małym ogniu, ale nie smaż. Po chwili dodaj miód, wymieszaj. Piersi kurczaka natrzyj przyprawą oraz pieprzem (ja bardzo lubię kurczaka ze szczyptą cynamonu i kuminu lub przyprawy garam masala). Posmaruj je połową cytrynowej oliwy i przełóż na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Podsmaż z obu stron na złoty kolor (jeśli trzeba, skrop jeszcze odrobiną oliwy). Z pozostałej oliwy usuń cząstki cytryny. Wlej ją na patelnię, zeszklij cebulę, wlej trochę bulionu i podduś przez minutę. Ugotuj ryż, wymieszaj go z pokrojonymi - ale niezbyt drobno - bakaliami. Dodaj masło i jeszcze raz zamieszaj. Na koniec połącz z duszoną cebulą i grubo pokrojoną natką. Podawaj do kurczaka. Uwaga: zamiast natki możesz dodać do ryżu listki świeżej mięty - świetnie podkreślają smak bakalii. Ryż możesz zastąpić kuskusem (danie będzie gotowe jeszcze szybciej).


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka