14 lipca 2010

Pierogi z jagodami

Przepis mojej Mamy, ktory zawsze wychodzi. Pierogi sa smaczne, mieciutkie i puchate, najlepsze zaraz po zrobieniu, ale mozna odgrzać je rowniez w mikrofali na drugi dzien-jesli cos zostanie:) i odzyskuja swoja puszystosc. Ciasto latwe do wyrobienia, nie potrzebuje czasu do wyrastania. 
Polecam, bo robi sie je szybko i rownie szybko znikaja:)


skladniki:
  • ok. 0.5 kg maki,
  • ok.1/2 lyzeczki swiezych drozdzy,
  • 1 jajo,
  • 2 lyzki oliwy,
  • 1 lyzka smietany,
  • ok. 1 szklanki goracej wody,
  • jagody,
  • kisiel w proszku,
  • smietana i cukier do posypania o polania gotowych pierogow.

Rozbeltac jajko, dodac smietane i sol. Dokladnie mieszamy, nastepnie podsypac odrobina maki. W drugim naczyniu rozpuszczamy drozdze w letniej wodzie i odstawiamy na chwile. Mieszajac make z jajem, smietana i sola powoli dolewamy oleju, a na samym koncu dodajemy rozpuszczone drozdze. Znowu mieszamy. Po malu zaczynamy ugniatac podlewajac ciepla woda. Wyrabiamy na jednolita mase. Jesli zachodzi potrzeba to dodajemy albo maki albo cieplej wody. Wyrabiamy tak dlugo az ciasto przestanie kleic sie do reki i bedzie gladkie i elastyczne. Odkladamy wyrobione ciasto na 15 minut przykrywajac sciereczka. W miedzyczasie przebieramy jagody sprawdzajac czy nie ma listkow, zasypujemy suchym kisielem, mieszamy. Jagody powinny zrobic sie lekko biale. Robimy to po to aby nie rozwalily sie i nie puscily soku gdy beda sie gotowac. Kroimy ciasto na pol i rozwalkowujemy na stolnicy/stole na cienki placek. Odciskamy kola foremka. Na sam srodek ukladamy jagody i zlepiamy brzegi. Wrzucamy do lekko osolonego wrzatku i gotujemy okolo 3-5 minut w zaleznosci od wielkosci. UWAGA!! pierogi lekko rosna podczas gotowania:) podajemy ze smietana i posypane cukrem.. 





P.S. dolaczam sie do akcji Olciaky



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka