20 października 2010

Rosol z kluseczkami z kaszy manny

nieznam osoby, ktoraby nie lubila rosolu, z  makaronem czy lanymi kluseczkami czy swiderkami- to tez makaron, jak kto woli:)wertujac strony internetowe znalazlam przepis na kluseczki z kaszy manny. Sa one bardzo miekkie, jajeczne, nie zajmuja duzo czasu aby je wykonac i sa poprostu inne. Rosol wygladal inaczej niz zawsze a smakowal wybornie:)
przepis na te kluseczki znalazlam na stronie eDziecko( klik klik), a rosol to juz wlasny przepis.


skladniki na rosol:
  • okolo 300 gram miesa z kurczaka,
  • seler,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • pol malej cebuli,
  • kawalek bialej czesci pora,
  • 2 garscie mrozonego groszku,
  • ok 1 1/2 l wody,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 kostki rosolowe,
  • 3 ziarenka angielskie,
  • 6 ziarenek pieprzu w kulkach.

jarzyny umyc, podzielic na mniejsze kawalki aby szybciej sie ugotowaly. mieso umyc . do garnka z woda wrzucamy wszystkie skladniki i gotujemy okolo 1 h. najpierw przykrywamy garnek pokrywka a gdy sie zagotuje woda zdejmujemy. pod koniec gotowania dodajmy groszek i gotuemy jeszcze chwile.


skladniki na kluseczki z kaszy manny:
  • 4 łyżki kaszy manny (45 g);
  • 2 łyżki masła (25 g);
  • 2 jaja; 
  • 2-3 łyżki mąki; sól

Oddziel żółtka od białek. Mikserem ubij z białek pianę, dodaj szczyptę soli, odstaw. Osobno zmiksuj masło, żółtka i kaszę. Do kaszowej masy dodaj połowę piany i wymieszaj łyżką, by stała się rzadsza. Dodaj mąkę i stopniowo, delikatnie resztę piany.

Zrób próbę gęstości ciasta - do pyrkającego delikatnie osolonego wrzątku, zsuń z łyżki kilka niedużych, okrągłych balasków ciasta. Jeżeli się rozpływają na placuszek, znaczy, że trzeba dodać trochę mąki. Po położeniu na wrzątek kluski powinny trzymać kształt i lekko rosnąć.

Gotuj pod przykryciem zamieszaj. Po kilku minutach odcedź. Podawaj jako dodatek do rosołu, z sosem, lub na słodko.


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka