... pieke, ale nie ciast, bulek czy drozdzowek tylko chleby. dostalam takiej mani pieczenia chleba, ze praktycznie wogole nie kupujemy sklepowego pieczywa. ciagle szukam takiego odpowiedniego, smacznego nie tylko dla nas, ale i dla Oliego tez. znowu szperalam u Dorotki w zakladkach chlebowych, postanowilam ze upieke chleb, ktory nosi nazwe Pan de Horiadaki. jest to chleb grecki na zakwasie. Przygotowuje sie go dosc dlugo, a szczegolnie teraz gdy jest chlodno w domu. moj rozsl caly dzien a i tak nie wyrosl tak pieknie jak u Dorotki. pomimo tego jest bardzo smaczny, miekki i pieknie pachnie.
Cytuje za Dorotki- a tutaj znajdziecie linka ( klik klik)
Składniki na zaczyn (130 g):
- 20 g zakwasu (użyłam żytniego)
- 70 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g wody
Składniki na ciasto chlebowe (900 g):
- 130 g zaczynu (patrz wyżej)
- 440 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 15 g cukru
- 1 łyżka oliwy
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
Smacznego :)
a jutro nastepny chleb..
Pieczenie chleba wciąga, prawda? :) A ten grecki jest naprawdę pyszny i Tobie wyszedł koncertowo :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle wielki kawał chleba! Cudny jest!!
OdpowiedzUsuńpiękny chleb! duży, taki domowy :)
OdpowiedzUsuńjak to nie urosl! duuuuzy jest i to jak! :-)
OdpowiedzUsuńAga ty piekarnię w domku normalnie urządziłaś ;o)
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebuś!!!
piekny chlebek:) taki domowy jest najlepszy i smakuje wspaniale:)
OdpowiedzUsuńJakie piekny! Ja tez go pieklam, bardzo mi smakowal
OdpowiedzUsuńgosia99, aga, Obseska Kasiulka- dzieki ;
OdpowiedzUsuńcudawianki- powinien byc wyzszy:) moze nastepnym razem:)dzieki;
Paula, Kuchareczka- dzieki;
Komarko- masz racje wciaga wciaga, a gdy wyjdzie za pierwszym razem to juz wogole jestem wtedy dumna z siebie, dziekuje za komplement