21 marca 2011

Tresciwa zupa to jest to..

Jadacie czasem tresciwe zupy?? takie z dodatkiem miesa, kielbasy czy inne wkladki.. ja rzadko je robie choc czasem dobrze jest zjesc taka i nie martwic sie o to ze za chwile jest sie glodnym:)
w zeszly weekend zrobilam taka wlasnie zupe. przepis zaczerpnelam z miesiecznika "Poradnik Domowy" miesiac  marzec 2011. Bardzo smaczna i rozgrzewajaca zupa ryzowa z groszkiem i pulpetami. Najdluzej co sie w niej robi to oczywiscie gotuje rosol, a reszta to juz leci szybciutko:) pulpety delikatne i smaczne, polecam zmarzluchom..


skladniki z moimi zmianami:

  • 30 dag wolowiny
  • 1/2 kurczaka
  • duza porcja wloszczyzny
  •  1/2 szklanki zielonego groszku (moze byc mrozony)
  • 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryzu- dalam 1 szklanke
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sol
  • pieprz
pulpety:

  • 25 dag miesa drobiowego- uzylam gotowego drobiowego mielonego
  • 1/2 czerstwej kazerki
  • mala cebula
  • 2 jaja
  • niepelna lyzka masla
  • 1 lyzka bulki tartej
  •  2 lyzki natki pietruszki
  • sol
  • pieprz
mieso i kurczaka umyc, wlozyc so sporego garnka. dodac oczyszczona wloszczyzne, ziele angileskie zalac wszystko 2 litrami wody i gotowac na mlaym ogniu pod przykryciem, az wolowina bedzie miekka. pod koniec gotowania doprawic rosol so smaku sola i pieprzem. w osobnym garnku ugotowac groszek i odcedzic go. zanim rosol sie ugotuje, przygotowac pulpety. bulke namoczyc w wodzie , po 30 minutach odcisnac. cebule obrac, posiekac, zeszklic na masle, po czym zemlec razem  z pokrojonym na male kawalki miesem drobiowym( ja tego nie robilam bo juz mialam mielone mieso , dodalam tylko cebule) i odcisnieta bulka. dodac zoltka, tarta bulke, posiekana natke pietruszki i starannie wyrobic, doprawiajac do smaku sola i pieprzem. z bialek ubic piane, delikatenie wmieszac ja w mase miesna. formowac z masy male kulki, wkladac je do posolonego wrzatku i gotowac okolo 15 minut. wyjmowac lyzka cedzakowa, przekladac na talerze. zalac goracym rosolem wymieszanym z zagotowanym ryzem i groszkiem.

Smacznego:)



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka