10 października 2011

Bananowe pancakes

Ojjj jakie one byly pyszne:) jadlo sie i jadlo az do ostatniego placuszka.. podalam je z orzechami wloskimi i golden syropem, pyyyycha:)

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (dałam golden syrup, można użyć płynnego miodu)
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojony cieniutko


Dodatkowo do podania: syrop klonowy, orzechy pecan (podpieczone, z grubsza posiekane).
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego.
Podawać z syropem i orzechami lub wg upodobań. Wyszło mi tyle sztuk, co na zdjęciu + 2 zjedzone prosto z patelni ...
Smacznego :)




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka