7 października 2011

Shoarma z kurczaka

Pierwszy raz jadlam tego typu danie, bardzo aromatyczne, pachnace a to za sprawa przypraw, w ktorych marynuje sie kawalki miesa. bardzo nam smakowalo i kiedys na pewno zostanie powtorzone..

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3  łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju sezamowego jasnego (dałam zwykły)
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Smażyć na patelni.
Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on sie rozpuści - podawać. 
Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.
Smacznego:)


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka