Pierwszy raz jadlam tego typu danie, bardzo aromatyczne, pachnace a to za sprawa przypraw, w ktorych marynuje sie kawalki miesa. bardzo nam smakowalo i kiedys na pewno zostanie powtorzone..
skladniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 łyżki oleju sezamowego jasnego (dałam zwykły)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Smażyć na patelni.
Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on sie rozpuści - podawać.
Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.
Smacznego:)
Widzę to danie po raz kolejny, chyba się w końcu na nie skuszę :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń