11 maja 2012

Pieczone podudzia kurczaka

Mniam, mniam tyle powiem:)


zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 6-8 pałek kurczaka (podudzia)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczka soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki dżemu- uzylam porzeczkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 chili
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowuję marynatę mieszając wszystkie składniki. Kurczaka smaruję marynatą, do naczynia wlewam również resztę marynaty. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 40 minut.
Uwaga: jeśli chcecie to dodajcie do kurczaka ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę (surowe). Całość wtedy trzeba zapiekać 1 godzinę.



















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka