Smaczna pachnaca zupa. wszystkim bardzo smakowala. Polecam!!!!
zrodlo: klik klik
skladniki:
- 500 g pokrojonej w kosteczkę słodkiej dyni (ja użyłam piżmowej),
- 1 duża marchewka,
- 1 duża cebula,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
- 2 płaskie łyżeczki zmielonej mieszanki kolendry i kuminu (w proporcji 1:1),
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
- oliwa z oliwek lub inny olej jednonienasycony,
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę, kardamon, kolendrę, kumin i imbir. Delikatnie zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dynię i wszystko zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody sięgał 1 cm ponad warzywa. Dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę doprawić do smaku solą. Podawać z lekko podprażonym sezamem.
Uwielbiam dynię i soczewicę:) Zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńzrob ja zrob bo jest bardzo smaczna, slodka i aromatyczna
OdpowiedzUsuń