14 września 2012

quiche z brokułami

Moj pierwszy quiche/kisz :), nie ostatni. wyszedl pyszny. jestem bardzo zadowolona ze mi sie udalo, bo balam sie ze bedzie z tego klapa. bardzo smaczny, miekki i pachnacy.polecam bardzo nawet dla tych, ktorzy chca zrobic go pierwszy raz:)


zrodlo:klik klik

skladniki:
(forma na tartę o średnicy 22cm)

na spód:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 40ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

na farsz:

  • 500g brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 150ml śmietanki kremówki (36%)
  • 350g serka naturalnego (użyłam philadelphia)
  • 50g suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, gałka muszkatołowa
  • garść orzeszków pinii



na spód: ciasto przygotować ręcznie lub za pomocą malaksera. wsypać mąkę i włożyć pokrojone w kostkę masło. zmiksować. następnie wbić jajko, wsypać szczyptę soli i łyżeczkę cukru. znów zmiksować. na koniec wlać wodę i zmiksować po raz ostatni. ulepić kulę. owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
na farsz: brokuły oczyścić i podzielić na małe różyczki. blanszować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. wyjąć, przelać zimną wodą i odsączyć.
czosnek posiekać, a pomidorki pokroić w kosteczkę.
przygotować sos: zmiksować jajka ze śmietanką, następnie z serkiem. doprawić solą (ostrożnie, serek President jest już lekko słony), pieprzem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i gałką muszkatołową. do sosu wrzucić posiekany czosnek. wymieszać.
wyjąć ciasto z lodówki. rozwałkować między foliami spożywczymi lub podsypując odrobinę mąką na okrąg większy niż forma. wyłożyć nim dno i boki formy. nakłuć widelcem.
na cieście rozłożyć brokuły oraz pomidorki. zalać sosem. najlepiej, żeby warzywa były przykryte całkowicie sosem, dlatego im mniejsze różyczki brokuła, tym lepiej.
piec w 180 stopniach przez 55 minut. następnie posypać orzeszkami pinii i piec kolejne 5 minut.
wyjąć, lekko przestudzić, a następnie kroić.















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka