13 października 2012

thermomixowa ryba po grecku:)

tak pysznej rybki dawno nie jedlismy. troszke inny przepis niz ten, ktory mamy serwowany na swieta Bozego narodzenia, bez ciasta, bez smazenia a za to przyzadzony na parze:)
delikatne mieso pod pierzynka ze swiezo uduszonych warzyw razem z kuskusem i dodatkiem np. fasolki dopelnia caly posilek. polecam!!


 zrodlo: ksiazka "Radosc gotowania"

skladniki:

  • 500g filetow rybnych np.dorsza,coda.rozmrozonych i odsaczonych
  • sok z cytryny, do przyprawienia ryby
  • sol, pieprz do przyprawienia filetow
  • od siebie dodaje jeszcze odrobine koperku
  • 200g cebuli przekrojonej na polowki
  • 200g marchewki obranej i pokrojonej na mniejsze kawalki
  • 50 g pietruszki obranej i pokrojonej na mniejsze kawalki
  • 50g selera obranego i pokrojonego na mniejsze kawalki
  • 40g oliwy z oliwek
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2-3 szczypty mielonego pieprzu
  • 150g bialego wina- ja zastepuje go bulionem z kostki
  • 1 puszka pomidorow z puszki
  • listek laurowy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka papryki slodkiej
  • 1/2 lyzeczki oregano
  • 1/2 lyzeczki soli


filety skropic sokiem z cytryny, przyprawic sola i pieprzem, zawinac kazdy kawalek ryby w folie aluminiowa i ulozyc na przystawce Varoma.
do naczynia miksujacego wlozyc warzywa i oliwe, rozdrobnic 5s/obr.5.
dodac sol, pieprz, wino/bulion, pomidory, lisc laurowy, cukier, papryke, oregano i sol, nalozyc przystawke Varoma,, gotowac ok.20 min/varoma/wsteczny/obr.1.
odstawic przystawke Varoma. na pokrywe naczynia miksujacego postawic koszyczek, gotowac 10 min/varoma/wsteczny/obr.1.
filety przelozyc na polmisek, na wierzch wylozyc warzywa, serwowacna cieplo lub zimno, ozdobione plasterkiem cytryny. jesli zachodzi taka potrzeba doprawic sola i pieprzem.
u nas rybke zaserwowalismy z kuskusem i fasolka szparagowa:)
smacznego:)























3 komentarze :

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka