7 listopada 2012

czekoladowo-bananowe tosty francuskie

bardzo smaczne, mieciutkie tosty francuskie:) takich wczesniej nie jedlismy wiec zrobienie ich nie skonczylo sie na jednym toscie. powtrzalismy jest wielokrotnie i za kazdym razem nam smakowaly:)
swietne i szybkie w wykonaniu na sniadanie, zapraszam:)


 zrodlo: good food, IV 2012

skladniki na 2 porcje:

  • 1 obrany banan
  • 75g mlecznej czekolady, pokrojonej- mozecie uzyc tez groszkow czekoladowych , gorzkiej czekolady
  • 4 kromki chleba
  • 3 srednie jajka
  • 1 lyzka srodkiej smietanki
  • 1 lyzka syropu klonowego- moze byc miod
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 25g niesolonego masla
  • cynamon
  • cukier puder/syrop klonowy/ miod do podania


rozgniesc banana na jednolita mase uzywajac widelca. dodajemy pokrojona czekolade lub groszki czekolady i mieszamy az dobrze sie polaczy. kladziemy dwie kromki chleba na desce do krojenia i smarujemy je "pasta czekoladowo- bananowa", skladamy je razem, przyciskamy. 
na duzym talerzu rozbijamy jajka,dodajemy slodka smietanke,miod/ syrop klonowy i wanilliowy ekstrakt. wszystko dobrze mieszamy.
na patelni roztapiamy maslo na srednim ogniu. powstale nasze dwie podwojne kromki obtaczamy w miksturze jajecznej uwazajac aby nasza masa czekoladowo- bananowa zbytnio nie wyplynela. dokladnie moczymy kromki w jajku i smazymy na rozgrzanej patelni okolo 1 min z kazdej strony lub do momentu az chleb stanie sie zloty a czekolada zacznie sie rozpuszczac. 
powtorz ta sama czynnosc z druga podwojna kromka.
usmazone tosty rozkroj na pol, posyp delikatnie cynamonem, cukrem pudrem lub polej miodem/ syropem klonowym jesli masz taka ochote.
Smacznego:)


uwagii!!!

-mozna zrobic prostrza wersje tostow nie dodajac wogole syropu klonowego, smietanki do jajek, a poprostu rozbeltac z odrobinka mleka. wyjda rownie pyszne:)

























Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka