3 listopada 2012

tarta ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

zainspirowana przepisem jednej z blogerek upieklam tarte. tarte nie byle jaka, bo ze szpinakiem , w ktorym sie zakochalam juz jakis czas temu ( i pomyslec ze nie jadalam go prawie cale moje zycie myslac ze jest niesmaczny). dokonalam kilku zmian wzgledem oryginalnego przepisu i tak powstala moja wersja pysznej tarty. Polecam na obiad czy kolacje


zrodlo:klik klik

skladniki:
na ciasto przepis wykonanay stad: klik klik

a reszta skladnikow:

  • 1 opakowanie mrozonego szpinaku- moze byc rowniez swiezy, ale trzeba go drobno pokroic      i odparowac wode z patelni, okolo 400g
  • 3 zabki czosnku
  • 1 kostka sera feta- pokroilam w mala kostke
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200g smietany 18%- uzylam creme fraiche
  • 1 jajo
  • 2 lyzki masla
  • 100g parmezanu
  • swiezo zmielony pieprz do smaku




Kurczaka  kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.( ja doprawilam kurczaka sola pieprzem i mielona czerwona papryka) Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka i wyciśnięty czosnek. Ostawiamy na bok.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy ciastem francuskim tak aby brzegi były wysokie a spód podwójny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiekamy przez około 5 minut.( ja zrobilam spod ciasta wedlug innego przepisu, klik klik)
Do przestudzonego farszu dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wylewamy na przypieczony spód i posypujemy startym parmezanem.( ja zapomnialam to zrobic i wylozylam ostudzony szpinak na ciasto i dopiero wtedy wlalam smietane rozmacona z jajem, doprawilam)Tartę pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Podajemy lekko przestudzoną lub zimną. 

















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka