zainspirowana przepisem jednej z blogerek upieklam tarte. tarte nie byle jaka, bo ze szpinakiem , w ktorym sie zakochalam juz jakis czas temu ( i pomyslec ze nie jadalam go prawie cale moje zycie myslac ze jest niesmaczny). dokonalam kilku zmian wzgledem oryginalnego przepisu i tak powstala moja wersja pysznej tarty. Polecam na obiad czy kolacje
zrodlo:klik klik
skladniki:
na ciasto przepis wykonanay stad: klik klik
a reszta skladnikow:
- 1 opakowanie mrozonego szpinaku- moze byc rowniez swiezy, ale trzeba go drobno pokroic i odparowac wode z patelni, okolo 400g
- 3 zabki czosnku
- 1 kostka sera feta- pokroilam w mala kostke
- 2 piersi z kurczaka
- 200g smietany 18%- uzylam creme fraiche
- 1 jajo
- 2 lyzki masla
- 100g parmezanu
- swiezo zmielony pieprz do smaku
Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.( ja doprawilam kurczaka sola pieprzem i mielona czerwona papryka) Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka i wyciśnięty czosnek. Ostawiamy na bok.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy ciastem francuskim tak aby brzegi były wysokie a spód podwójny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiekamy przez około 5 minut.( ja zrobilam spod ciasta wedlug innego przepisu, klik klik)
Do przestudzonego farszu dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wylewamy na przypieczony spód i posypujemy startym parmezanem.( ja zapomnialam to zrobic i wylozylam ostudzony szpinak na ciasto i dopiero wtedy wlalam smietane rozmacona z jajem, doprawilam)Tartę pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Podajemy lekko przestudzoną lub zimną.
Mmmmmmm wyglada fantastycznie! Szkoda, ze nie moge dostac malej porcyjki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale polaczenie smakow. Dorotka