2 listopada 2012

masz ochote na smaczne sniadanko??

zapraszam:).... czestuj sie!! jedne z moich ulubionych, puszystych, miekkich pachnacych plackow:) mamay bzika na punkcie plackow a te the best!!!! sprobujcie sami.    
Polecam!!!

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 0,5 litra maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sodę dodać do maślanki i wymieszać, stopniowo dosypać mąkę, dodać  resztę składników i wyrobić łyżką ciasto, będzie dosyć gęste, ale takie ma być. Smażyć racuchy na złoty kolor na oleju,  ja używam rzepakowego, w pierwszej fazie przykryć patelnię pokrywką. Bardzo rosną, dlatego nie należy nakładać dużych porcji, podawać ciepłe z dodatkami jakie lubicie, proponuję spróbować z koktajlem truskawkowym.
Smacznego;) 























Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka