22 stycznia 2013

racuchy z jablkiem na mace razowej

moje dzieci uwielbiaja wszelkiego rodzaju placki, placuszki, racuszki. uwielbiaja je tak samo jak ja:) racuchy z jablkami to jedne z naszych ulubionych. te dodatkowo zrobione na mace razowej, a nie na pszennej wiec i odrobine zdrowsze:) 
zapraszam na placuszka!!

zrodlo: podstawowy przepis z "Radosc Gotowania"

skladniki z moimi zmianami:

  • 350 g jablek, obranch i wydrazonych
  • 250 g mleka
  • 2 jajka
  • 35g cukru
  • 40 g oleju lub oliwy z oliwek do ciasta
  •  7 g suszonych drozdzy
  • 300g maki razowej
  • szczypta soli
  • oliwa do smazenia
  • cukier puder do posypania lub dzem

jablka rozdrobniamy w robocie kuchennym lub kroimi na koleczka sredniej grubosci. mozemy skropic je sokiem z cytryny.
do naczynia miksujacego wkladamy wszystkie skladniki ciasta zachowujac kolejnosc. wyrabiamy ciasto do momentu polaczenia sie wszystkich skladnikow( u mnie to byl Thermomix).
laczymy jablka( jesli ja rozdrobnione) razem z ciastem, mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo godzine. 
po tym czasie rozgrzewamy patelnie, dodajemy odrobine oliwy i nakladamy po jednej lyzce ciasta na kazdy placuszek. smazymy na zloto na malym ogniu.podajemy posypane cukrem pudrem lub/i z dzemem.












Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka