moje dzieci uwielbiaja wszelkiego rodzaju placki, placuszki, racuszki. uwielbiaja je tak samo jak ja:) racuchy z jablkami to jedne z naszych ulubionych. te dodatkowo zrobione na mace razowej, a nie na pszennej wiec i odrobine zdrowsze:)
zapraszam na placuszka!!
zrodlo: podstawowy przepis z "Radosc Gotowania"
skladniki z moimi zmianami:
- 350 g jablek, obranch i wydrazonych
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 35g cukru
- 40 g oleju lub oliwy z oliwek do ciasta
- 7 g suszonych drozdzy
- 300g maki razowej
- szczypta soli
- oliwa do smazenia
- cukier puder do posypania lub dzem
jablka rozdrobniamy w robocie kuchennym lub kroimi na koleczka sredniej grubosci. mozemy skropic je sokiem z cytryny.
do naczynia miksujacego wkladamy wszystkie skladniki ciasta zachowujac kolejnosc. wyrabiamy ciasto do momentu polaczenia sie wszystkich skladnikow( u mnie to byl Thermomix).
laczymy jablka( jesli ja rozdrobnione) razem z ciastem, mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo godzine.
po tym czasie rozgrzewamy patelnie, dodajemy odrobine oliwy i nakladamy po jednej lyzce ciasta na kazdy placuszek. smazymy na zloto na malym ogniu.podajemy posypane cukrem pudrem lub/i z dzemem.
Zdrowe, pyszne placuszki :) Nadają się na każdą porę dnia. Poza tym, plus za mąkę żytnią - uwielbiam ją do tego typu dań!
OdpowiedzUsuń