nigdy nie spotkalam sie z ta nazwa i wogoe z tym ciastem. gdy zobaczylam to ciasto na jednymz blogow to odrazu wiedzialam ze bede musiala je upiec. no i jest..miekkie, pachnace, slodkie:) na popoludniowa kawe w sam raz!
moze macie ochote spojrzec tez na:orkiszowa szarlotka z rabarbarem i pianka
babka bananowa
sernik od mamy
zrodlo:klik klik
skladniki:
ciasto:
- 1/3 szklanki cukru
- 3 zoltka-bialka zachowac
- 125g margaryny-uzylam masla*
- 1 szklanka maki krupczatki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
wszystkie skladniki wedlug podanej kolejnosci wlozylam do mojego thermomixa i wyrobilam przez 1 min na programie interwal. jesli nie macie thermo to wystrczy wrzucic wszystkie skladniki to robota kuchennego lub wyrobic ciasto recznie. podzielic na dwie czesci i wlozyc do lodowki na ok.30. minut.
po tym czasie wlaczyc piekarnik, jedna czesc ciasta zetrzec na tarce i wykleic nia dna foremki 25x25( u mnie to bylo 27x23) wlozyc na 10 min to piekarnika, ostudzic.
w miedzy czasie gdy ciasto stygnie robimy mase.
masa:- 330g smietany 18%
- 100g wiorek kokosowych
- 3 bialka
- 1/2 szklanki cukru- uzylam drobnego do wypiekow*
- 1 opakowanie budyniu smietankowego
- 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
polaczyc w miesce smietane, wiorki kokosowe, make ziemniaczana, proszek do pieczenia. bialka ubic na sztywno a pod koniec powoli dodawac cukier i dalej ubijac na sztywno ( ja pomoglam sobie tutaj thermomixem, zalozylam motylek, wlalam bialka, dalam szczypte soli, ubijalam okolo 4min/obr.3.po uplywie 1,5min zaczelam dawac cukier). ubita piane laczymy z masa kokosowa, deliatnie mieszamy do polaczenia sie skladnikow przy pomocy silikonowej lopatki.
wykladamy mase na podpieczone ciasto. posypujemy mrozonymi lub swiezymi malinami a na wierzch sypiemy starta druga polowka ciasta.
zapiekamy calosc w temperaturze 160C przez okolo 50 min, do uzyskania ladnego zlotego koloru ciasta. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz