7 września 2014

smietankowe ciasto ze sliwkami

obiecalam to pisze:) te puszyste ciasto zniknelo z talerza w tempie ekspresowym wiec chyba bylo smaczne:) szybko je sie robi wiec na jutro musicie zrobic, zapraszam i polecam kawaleczek pysznego ciasta ze sliwkami:)

moze macie ochote zobaczyc tez:
kruche z serem i dzemem truskawkowym
torcik wieloowocowy
czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

zrodlo:klik klik

skaldniki:

  • 200g masla
  • 125ml ( pol szklanki ) mleka
  • 1 szklanka kwasnej smietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru do wypiekow
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzeczki pasty z wanilli lub esencji waniliowej
  • 700-800g sliwek, bez pestek

na samym poczatku to umylam sobie sliwki( borowki).
w malym garnuszku roztopilam maslo razem z mlekiem, ale nie gotowalam, tylko podgrzalam az maslo sie roztopilo. zdjelam z ognia do lekkiego przestudzenia.
w sredniej misce przesialam make, proszek do pieczenia oraz sode oczyszczona. w drugiej wiekszej misce roztrzepalam jajka przy pomocy rozgi, dodalam smietane, cukier, esencje z wanilli, mieszalam az wszystkie skladniki sie polaczyly. wlaczylam sobie piekarnik, nastawialam temperature na 175C . do masy jajeczno-smietanowej dodalam powoli na zmiane make i roztopione maslo. raz po raz dokladnie mieszajac do polaczenia sie skladnikow.
blaszke o wymiarach 33x23cm wylozylam papierem do pieczenia. wylalam mase, wyrownalam. na wierzchu ulozylam polowki sliwek, przecieta strona do gory ( dodalam od siebie tez troche borowek). piec przez 45 min lub ciut dluzej do suchego patyczka. mozna lekko posypac cukrem pudrem przed podaniem. smacznego:)




















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka