10 września 2014

Moussaka meatballs with pasta, czyli klopsiki mussaka z makaronem

tak mi podpasowaly przepisy z "sainsbury's magazine" ze non stop cos gotuje z tego magazynu..tym razem pyszny makaron, ktory robi sie w mniej niz godzine, wiec chyba znosnie, jak myslicie? zapraszam na talerz pysznego makaronu:)

moze macie ochote zobaczyc tez:
spaghetti kukurydziane z porem, pieczarkami i boczkiem
makaron, szpinak, pieczarki, kurczak
pomidory & soczewica

zrodlo: "Sainsbury's Magazine"- numer 10/2014

skladniki:

  • 2 1/2 lyzki oliwy
  • 1 duza cebula, posiekana w drobna kostke
  • 1 baklazan, pokrojony w srednia kostke
  • 4 zabki czosnku, posiekane drobno lub przecisniete przez praske
  • 1 lyzeczka sproszkowanego cuminu
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1 1/2 lyzeczki suszonego oregano
  • 2 x 400g pokrojonych pomidorow w puszce
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 x 500g miesa mielonego, moze byc drobiowe lub mieszanka drobiowego i wolowego
  • 350 g makaronu penne lub rigatoni-u mnie byly to muszelki*
  • 100g sera feta

wlaczyc sobie piekarnik i nagrzac do 220C grzalka gora dol/ termoobieg 200C. na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy i delikatnie poddusic cebule, przykrywamy patelnie pokrywka, smazymy przez 6-8 minut. w miedzyczasie wrzucamy baklazana na blaszce z 1 lyzka oliwy i opiekamy przez okolo 20 minut sprawdzajac zeby go nie przypalic, odlozyc po tym czasie na bok.
dodac czosnek, cumin i cynamon do cebuli, smazyc mieszajac przez kolo 2 minuty. pol zawartosci patelni przelozyc do miski z miesem mielonym a drugie pol zostawic na patelni. z powrotem postawic na ogien, dodac 1/2 lyzeczki oregano, pomidory z puszki, cukier i 200 ml wody oraz czarny pieprz. zamieszac i gotowac na malym odniu przez okolo 15 min do wyparowania wody. powstanie gesty sosik.
w miedzyczasie w misce z miesem i cebula mieszamy 1 lyzke oregano, doprawiamy sola i pieprzem. wyrabiamy i robimy 16 malych kuleczek. ukladamy na duzym talerzu i wkladamy do lodowki na 10 minut.
nastawiamy wode na makaron i przygotowujemy go wedlug przepisu na opakowaniu..
na sredniej patelni rozgrzewamy nasze 1/2 lyzki oliwy i podsmazamy kuleczki z miesa przez okolo 6-8 minut, nastepnie dodajemy je do sosu z pomidorow, wrzucamy rowniez nasz baklazan. dusimy to chwile.
dodajemy ugotowany makaron do patelni a na wierzchu rozdrabniamy nasz ser feta. delikatnie mieszamy i serwujemy. smacznego:)
















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka