tak wlasnie bylo dzisiaj rano w moim domu.. za pozno wyjelam zakwas wiec chelba nie ma jeszcze, ale za to szybkie doskonale bulki sa:)
zajrzyjcie tez:bulki na zakwasie
buleczki sniadaniowe
zrodlo:klik klik
skaldniki na 12 bulek:
- 600g maki( mieszanka maki pszennej i orkiszowej)
- 35g drozdzy swiezych-14g drozdzy suchych*
- 400 ml letniej wody
- 1 lyzka mleka w proszku ( jesli nie macie to uzyjcie wyzej wymienionego 400ml wody na 200 ml wody i 200ml mleka)
- 4 lyzki oleju roslinnego
- 2 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka soli
ja do wykonania swoich bulek wykorzystalam thermomixa, ale recznie tez dacie rade:)
thermo sposob: wlalam letnia wode do garnka, dodalam drozdze, cukier, zamieszalam 8s/pred.2-3. zostawilam zamkniete przez 10-15 min do napuszenia sie. po tym czasie dodalam maki(450g maki pszennej i 150g maki orkiszowej ), mleko w proszku, olej i sol. wyrabialam przez okolo 7-8 min/interwal. wylozylam do nasmarowanej oliwa miski i zostawilam do wyrastania na 10 min w bardzo cieplym miejscu. nastepnie chwile wyrobilam i podzielilam na 12 rownych czesci, uformowalam buleczki i zostawilam na blaszce do ponownego wyrastania na 30-40 min. rozgrzalam piekarnik do 200C, posmarowalam bulki mlekiem i pieklam 15-20 min. studzilam na kratce.
reczny sposob: w misce z makami zrobic dolek, wlac letnia wode, dodac drozdze, cukier, zamieszac lekko i zostawic do napuszenia. po tym czasie doadje mleko w proszku, oliwe, sol i wyrabiam recznie przez okolo 10 min. reszta czynnosci jak w sposobie przy thermo.
*-moje zmiany
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz