14 września 2014

Podwojnie czekoladowy chlebek cukiniowy

przez ostatnie kilka dni chodzil za mna chlebek czy ciasto z cukinia i koniecznie z czekolada, kakao.. w poszukiwaniach pomagala mi nawet moja kuzynka Kasia..
wczoraj przegladajac pinteresta natknelam sie na ten wlasnie przepis i mowie sobie musze zrobic albo wyjdzie albo bedzie porazka.. no i wyszedl pyszny czekoladowo-kakowy chlebek, miekki, lekko w strukturze przypominajacy brownie. 
pyszny, zapraszam a kawalek :))

moze macie ochote spojrzec na :
babka bananowa
buraczkowy murzynek
czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

zrodlo:klik klik

skladniki:

  • 1/2 kubka niesolonego masla, miekkiego
  • 1 kubek cukru
  • 2 duze jajka
  • 2/3 kubka naturalnego kakao
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubki startej na duzych oczkach cukini
  • 1 1/3 kubka maki pszennej
  • 1/2 kubka chipsow czekoladowych

do duzej miski wlozylam maslo oraz cukier, ucieralam to tak dlugo az powstala jasna, puszysta masa. nastepnie dalej ucierajac wrzucilam rozbeltane jajka i dalej ucieralam do calkowitego polaczenia sie skladnikow. wmieszalam kakao, ekstrakt waniliowy, sol, proszek do pieczenia. delikatnie zmiksowalam. dodalam starta cukinie, przesiana make oraz chipsy czekoladowe. wymieszalam wszystko szpatulka do polaczenia sie skladnikow.
wlaczylam piekarnik i nastawialm temperature na 175C. foremke, keksowke o wymiarach (20x15cm) wylozylam papierem do pieczenia i delikatnie przelozylam ciasto. pieklam przez okolo 50-60 min lub dluzej do tzw. suchego patyczka. pozostawilam ciasto do przestygniecia w foremce przez kolo 10 min a nastepnie przenioslam na kratke do calkowitego wystygniecia:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka