11 listopada 2014

na swietego Marcina, oczywiscie rogale..

pierwszy raz upieklam tego typu rogaliki, choc te nie sa typowymi rogalami z Poznania;) te sa naszymi osobistymi rogalami na swieto marcinskie.. osobiste, bo zrobione z drozdzowego ciasta, a nadzienie zaczerpniete od Dorotki z moimi zmianami. zapraszam na pysznego rogala:)

skladniki na ciasto:

  • 3 szkl. maki pszennej np. Lubella do ciast
  • 100 g miekkiego ciasta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15g drozdzy suszonych
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekow
  • 1 cukier waniliowy ( 8g)

ja do wykonania ciasta uzylam thermomixa, ale recznie tez dacie rade:)
na poczatku podgrzewamy mleko ( 37C/ 2.5min/pred.1) aby bylo cieple na palec, czyli gdy dotkniemy mleka nie poparzymy sie. nastepnie wsypujemy drozdze odrobinke drozdzy z naszej polowy szklanki. zamieszajmy to delikatnie i odstawmy na chwile aby uroslo. po okolo 10 minutach dodajemy maslo, jajka, reszte cukru, cukier waniliowy, make. wszystko dokladnie wyrabiamy do momentu az ciasto przestanie sie lepic do rak i do miski (w thermo 3min/interwal). przekladamy do miski, jesli uzywalismy thermo lub innego miksera i przykryamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.
w miedzyczasie przygotowujemy nadzienie:)
skladniki:

  • 300g bialego maku
  • 100g masy marcepanowej w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru- mozna dac ciut mniej
  • 70g orzechow wloskich
  • 170g platkow migdalowych
  • 2 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 2 lyzki kwasnej smietany 18%
  • 3 imbirowe ciasteczka, pokruszone na okruszki

dodatkowo:

  • jajo roztrzepane z lyzka mleka
  • cukier puder
  • wiorki kokosowe

do wykonania masy uzylam thermomixa. wpierw zalalam mak i orzechy wloskie wrzatkiem i zostawilam tak na 15 minut, a nastepnie odsaczylam i odcisnelam mak. polowe maku razem z orzechami, migdalami zmiksowalam w thermomixie 30s/poz.10. tak samo zrobilam z druga polowka. jesli nie macie thermomixa mielicie swoj mak razem z orzechami, migdalami dwa razy przez maszynke. dalsze czynnosci wykonywalam juz recznym miserem. roztarlam mase marcepanowa z cukrem, dodalam mak z orzechami i migdalami, dorzucilam rowniez skorke pomaranczowa, pokruszone ciasteczka imbirowe. dokladnie zmiksowalam a na koncu dodalam smietane. wymieszalam mikserem do polaczenia sie skladnikow.

wyrosniete ciasto drozdzowe wylozylam na lekko opruszona stolnice/blat krotko wyrobilam recznie. przygotowalam sobie blaszki, czyli wylozylam je papierem do pieczenia.  
walkujemy ciasto na dosc duzy prostokat o dlugosci 65x35cm i kroimy na 12 trojkatow o dlugich bokach. mase ukladamy na szczycie trojkata kierujac sie w dol az do stozka. zostawiamy malutki margines z kazdej strony. zwijamy zaczynajac od najszerszego boku kierujac sie ku stozkowi. ukladamy na blaszce i przykrywamy do ponownego wyrastania. mozemy ciasto wlozyc do lodowki na noc i upiec rogale rano po uprzednim ociepleniu rogalikow.
wlaczamy piekarnik i nastawiamy temperature 160-165C termoobieg. smarujemy roztrzepanym jajem z mlekiem i pieczemy przez ok. 15 minut do lekkiego zbrozowienia. posypujemy cukrem pudrem oraz wiorkami kokosowymi Smacznego!!


















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka