16 grudnia 2014

smak dziecinstwa: makowiec z jablkami

jedno z tych ciast, ktore pamietam z dziecinstwa.. ciasto, ktore robila moja mama na swieta. troche o nim zapomnielismy, ale ja odswiezam przepis i mysle, ze to ciasto wroci do naszego swiatecznego menu na stale..
makowiec wychodzi wilgotny, pachnacy, miekki i z dnia na dzien coraz smaczniejszy:) zapraszam na kawaleczek ciasta i mam nadzieje, ze Wy rowniez skusicie sie na zrobienie go choc raz:)
zrodlo: przepis mojej mamy

skladniki:

  • 3 jajek, oddzielnie zoltka i bialka
  • 5 lyzek kaszy manny
  • 200 g cukru- w zaleznosci jakie lubicie slodkie
  • zapach migdalowy
  • 1/2 kg jablek startych na duzych oczkach
  • 250g maku- mozna teraz kupic mak juz zmielony
  • 100g masla/margaryny w temperaturze pokojowej
  • 1/2 lyzki proszku do pieczenia
  • ok.1/2 szkl. bakalii

mak sparzyc (zalac wrzatkiem i pozostawic do wystudzenia, dokladnie odcedzic) i przekrecic przez maszynke z dwa razy lub jesli kupiliscie juz zmielony mak to tylko go sparzcie lub mozna uzyc rowniez thermomixa, czyli najpierw mielimy mak  1min/obr.9 a nastepnie zaparzyc 8min/temp.90C/obr.2 z motylkiem. mak przelozyc do miseczki do wystygniecia. maslo utrzec z cukrem i zoltkami na puszysta mase uzywajac miksera lub thermomixa przy pomocy motylka 3min/obr.4 stopniowo i powoli dodajac przestudzony mak na zmiane z jablkami, ciagle miksujac na ciut mniejszych obrotach dodawac kasze manne, olejek, bakalie oraz proszek do pieczenia.
w oddzielnej misce ubic bialka na sztywna piane, nastepnie powoli wmieszac ja w mase makowa przy pomocy lopatki czy szpatulki. 
piekarnik rozgrzac do 200C ciasto przelozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia o wym. 23cmx23cm. piec okolo 1godziny lub do suchego patyczka.

polewe znalazlam na jednym z blogow klik klik i jest pyszna i bardzo prosta do wykonania.

skladniki:

  • 3 lyzki wrzacej wody
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 3 lyzki ciemnego kakao
  • 100g masla lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • ok.1-2 garsci bakali do posypania ciasta

w garnuszku podgrzac wode oraz cukier, nie gotowac. kolejnosc dodawania skladnikow jest wazna!! a wiec nastepnie dodajemy pokorojone na male kawalki maslo i mieszamy delikatnie do rozpuszczenia sie tluszczu. zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy przesiane kakao. mieszamy tak dlugo az wszystkie skladniki dobrze sie polacza, a polewa zrobi sie lsniaca. lekko studzimy i polewamy ciasto, posypujemy pokrojonymi bakaliami. smacznego!!










Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka