pierniczki, ktore dobrze jest zrobic wczesniej aby zmiekly, a pozniej zjadac rozplywajacego sie pierniczka..mmmm pysznie:) zeby pierniczki zrobily sie dosc szybko miekkie nalezy je umiescic w wilgotnym miejscu, czyli np. z owocami. zapraszam:)
skladniki:
- 500g maki pszennej
- 200g cukru
- 100g miodu
- 1 jajko
- 50g masla, w temperaturze pokojowej
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- 3 lyzeczki przyprawy do piernika
dodatkowo:
- marmolada lub powidla sliwkowe
do sredniego garnuszka wsypac 2 lyzki cukru i skarmelizowac, czyli rozpuszczamy cukier, nie mieszamy az otrzymamy zloty karmel. gdy juz sie tak stanie delikatnie wlewamy 1/3 szklanki wody. karmel zabulgocze!! delikatnie mieszajac zagotowujemy calosc i dodajemy pozostaly cukier, miod, przyprawe korzenna. ponownie wszystko zagotowujemy i mieszamy tak dlugo az caly cukier sie rozpusci. odstawiamy do wystudzenia.
w misce mieszamy make razem z soda oczyszczona, jajem, maslem, dodac wystudzona mase z karmelu i dokladnie zmiksowac. przykryc i odstawic na pol godziny.
gdy minie ten czas z ciasta formujemy kulki, wielkosci orzecha wloskiego, splaszczamy na srodek kazdego ukladamy odrobine marmolady, zlepiamy i robimy kulke. ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia w odstepach 1cm. pieczemy je w temp.180C przez 15-20 minut.
1 szklanka cukru pudru
1 lyzeczka kawy rozpszczalnej
2-3 lyzeczki wrzacej wody
kawe rozpuszczamy we wrzatku, dodajemy cukier puder i mieszamy tak dlugo az uzyskamy gladka mase. nabieramy na lyzke i polewamy nasze brukowe pierniczki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz