9 grudnia 2014

najlepsze na swiecie ciasto na pierogi i uszka

no musze to przyznac bez bicia to najlepsze ciasto do pierogow czy uszek jakie do tej pory robilam, a bylo ich juz troche..byly z jajem, byly bez jaja i zawsze cos albo za twarde albo sie rozlazilo, bo za wolno lepilam.. szperajac nblogu Karoliny znalazlam ten przepis i sprobowalam go raz, sprobowalam go drugi i juz nie zmienie go za zadne skarby, zostaje na stale. zapraszam na przepis na rewelacyjne ciasto na pierogi i uszka

zrodlo: klik klik

skladniki:
280g maki pszennej- uzywam maki Lubella do pierogow
100ml gazowanej wody- ciut mniej jesli zachodzi taka potrzeba
1 lyzka roztopionego masla
1/2 lyzeczki soli
1 jajo

do miski wsypac make, wymieszac z sola, zrobic dolek wbic jajo i polac maslem. delikatnie zgarniajac make z bokow miski delikatnie dolewac wode i powoli, powoli zagniatac ciasto. powinno byc miekkie, dosc elastyczne. jesli klei sie do reki dosypac delikatnie maka. odstawic na 15 minut przykrywajac sciereczka.


przepis na uszka wzielam od mojej mamy, a dokladnie to podpytalam sie jak ona je robi. no i zrobilam ja, swoje pierwsze uszka..ale bylam dumna z siebie:) uszka robilam z pieczarkami, poniewaz beda jadly je moje dzieci, a oni grzybow nie jedza ze wzgledu na wiek..

na okolo 50-60 szt uszek:
  • 80 g pieczarek
  • 1 duza cebula
  • sol, pieprz, pieprz ziolowy
  • oliwa

pieczarki myjemy lub obieramy ze skorki, cebule obieramy i kroimy w kostke. pieczarki zalewamy woda i gotujemy okolo 10-15 minut. cebule podsmazamy na oliwie az nam sie zeszkli. gdy grzyby sa juz ugotowane mielimy je przez maszynke lub tak jak ja uzywamy thermomixa( 4s/pred.5). dodajemy do podsmazonej cebuli, wsypujemy przyprawy i dusimy to wszystko razem okolo 2-3 minuty. probujemy i doprawiamy do wlasnych gustow.

ciasto walkujemy cienko i wykrawamy male kolka. na srodku kazdego ukladamy farsz, zlepiamy jak pieroga a dwa przeciwlegle boki zlepiamy ze soba. gotujemy we wrzacej posolonej wodzie, do momentu wyplyniecia uszek na powierzchnie wody. smacznego :)







Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka