co roku robimy( czyli moja mama robila) dwa rodzaje farszu do pierogow, a to dlatego ze moje dzieci uwielbiaja pierogi, a ze wzgledu na to ze sa za mali zeby jesc grzyby to robimy je z pieczarkami..sa pycha:) przepis na ciasto zaczerpniete z tego przepisu, a farsz w tym roku robiony przeze mnie z przepisu z thermomixa..ojjj takiego dobrego to nie jadlam dawno..wyjadalam lyzka z miski:)
przepis na ciasto z tego przepisu klik klik i wyjdzie Wam okolo 40-50 pierogow
FARSZ
zrodlo: klik klik
skladniki:
- okolo 250-300 g pieczarek lub okolo 150-200g namoczonych dzien wczesniej suszonych grzybow
- 750g kiszonej kapusty bez soku
- 750g wody
- 120g marchewki
- 70g pietruszki korzenia
- 140g cebuli
- 40-50 g oleju
- 60g masla
- 1 1/2 lyzeczki soli
- 3/4 lyzeczki pieprzu
grzyby zalalam woda i gotowalam przez okolo 15minut, przecedzilam a wywar zatrzymalam. do naczynia miksujacego termomixa wlozylam przeplukana kapuste, wlalam wode z gotowania pieczarek. na przystawce varoma ulozylam marchewke pokrojona w mniejsze kawalki i pietruszke. ulozylam na naczyniu miksujacym i gotowalam 25-30 min/varoma/obr.1
ugotowana kapuche przecedzilam przez sitko, resztke wody wylalam. teraz do naczynia miksujacego wlozylam cebule i olej, rozdrobnilam 3s/obr.5 a nastepnie dusilam przez 3min/varoma/ obr.2
do cebuli dorzucilam kapuste, grzyby, marchewke, pietruszke, maslo, sol, pieprz i wszystko rozdrobnilam 15s/obr.4 a nastepnie dusilam przez 5 min/varoma/obr.2 w razie potrzeby doprawilam..
zimny farsz nakladalam na rozwalkowane i wykrojone koleczka. formowalam pieroga. gotowalam w osolonym oraz z dodatkiem oleju wrzadku od wyplyniecia przez okolo 2-3 minuty. Smacznego!!
takie pierogi rowniez mozna wykonac bez pomocy thermomixa. za miast niego mozna wspomoc sie maszynka do miesa o srednich oczkach:) warzywa nalezy wtedy ugotowac, a duszenie w varomie zastapic zwykla patelnia z pokrywka..
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz