22 kwietnia 2016

i jest drugi..

...wpis z ciastem.. ten przepis dostalam od mojej Dorotki( pozdrawiamy!!!), a ona znalazla oryginalny przepis tutaj.. ona robila pierwsza, pozmieniala troche skladniki, dodala troche od siebie i wyslala mi przepis zmieniony, a ja tez zmienilam go pod siebie, niektore skladniki odjelam, a niektore dodalam i wyszedl pyszny deser bez pieczenia i jest dosc fit:) no moze pomijajac fakt ze sa w nim herbatniki, ale i tak lepsze to niz prawdziwa napoleonka:)
skladniki na blaszke o wym. ok. 30x20cm:

  • 3-4 paczki herbatnikow typu be-be, po 8szt w kazdym opakowaniu
  • 1 szkl kaszy jaglanej surowej
  • 2.5-3 szklanek mleka kokosowego lub innego
  • 8 daktyli lub inny slodzik-miod, cukier
  • 1/2 cytryny- soku
  • 1 lyzeczka wanilii
  • 1 sredni banan
  • 1 lyzeczka miodu
  • 2-3 lyzki wiorek kokosowych
  • 2-3 lyzki zimnego masla

kasze przelac kilka razy zimna woda, a potem wrzatkiem aby pozbyc sie goryczki. w garnuszku zagotowac 2,5szkl mleka, wsypac kasze. dodac daktyle, wiorki kokosowe, gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem, jesli zajdzie taka potrzeba dolewamy mleka. kasza powinna byc bardzo miekka. dodajemy sok z cytryny, wanilie, banana, miod i maslo. wszystko blendujemy/miksujemy w thermo na jednolita mase, na gladko. 
na blaszke wykladamy papier do pieczenia. na dno ukladamy herbatniki, wylewamy mase, wyrownujemy i na wierzch ukladamy znowu herbatniki. po ostygnieciu wkladamy do lodowki do calkowitego zastygniecia. mozna ozdobic ciasto czekolada i np. orzechami czy wiorkami kokosowymi. smacznego:)







Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka