22 grudnia 2010

Życzenia..

ja tak tylko na chwile, bo nie moglam nie zlozyc Wam zycien swiatecznych.. 
wszystko sie wyjasnilo, to nie zadne chorobsko, nie zadna chandra mnie dopadla tylko male serduszko zamieszkalo i bije pod moim.. 
Mikolaj Nas dopiescil w tym roku dajac nam najpiekniejszy, z piekniejszych darow...
Wszystkim odwiedzajacym blog teraz lub wczesniej ...

Piekna jest radosc w Świeta,
cieple sa mysli o bliskich,
niech pokoj, milosc i szczescie
otoczy Dzisiaj Was wszystkich,
a Nowy Rok spelni 
wszystkie plany i marzenia.


Kochani trzymajcie sie cieplo, ja w Nowym Roku powroce na pewno juz odmieniona i gotowa do nowego pisania.


Aga


11 listopada 2010

rozsterki

tak a mam ich wiele i tak naprawde to nie wiem czy wroce tutaj na blog, do pisania..choc odwiedzam Wasze blogi to nie mam sil na pisanie, calymi dniami spie, zle sie czuje i wogole nie jakos tak... nie wiem przemysle, odpoczne moze cos przyjdzie do glowy a tym czasem trzymajcie sie i niezapomnijcie takiej malej kuchareczki jak ja...


sciskam mocno Aga:*

2 listopada 2010

Szpinak, makaron, mieso..

Pogoda nie dopisuje, wokol szaro, buro i zimno, a jeszcze zeby tego bylo malo to wieje i to strasznie. ja- czuje sie zle, a raczej nie dobrze mi i czuje sie chora:( na dodatek tego wszystkiego przyszly dzisiaj bardzo smutne wiesci z Polski.. odeszla kochana osoba[*]
znikam na chwile, bo glowa zapelniona jest innymi myslami niz blogiem, tak wiec wybaczcie mi...
bedzie dzisiaj wpis przygotowany wczesniej.. tak wiec szybko i na temat..przepis pochodzi z tej strony ( klik klik) i jest wart tego aby poswiecic mu troszke wiecej czasu. jest pyszne choc kaloryczne. podaje ze swoimi zmianami..

cytuje:
Lasagne z mielonym miesem i szpinakiem

Skladniki na 6 porcji:
  • 600 g mielonego miesa (wolowo-wieprzowego) -1 kg
  • 450 g mrozonego szpinaku - uzylam swiezego szpinaku ok 600g
  • 500 g przecieru pomidorowego- uzylam pomidorow z puszki
  • 2 cebule
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzeczka suszonej mieszanki ziol wloskich - nie mialam wiec uzylam oregano i bazylii
  • sol
  • pieprz
  • cukier
  • od siebie: 1 marchew pokrojona w drobna kostke oraz pietruszka w kostke rowniez

Sos beszamelowy:
  • 3 lyzki masla
  • 3 lyzki maki
  • 1/2 l mleka
  • 1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku

Ponadto:
  • 15-18 platow lazanii
  • 100 g startego sera gouda

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. W rondlu rozgrzac 1/2 lyzki oliwy, zeszklic polowe posiekanej cebuli. Dodac zamrozony szpinak, wlac 100 ml wody, przykryc rondel pokrywka i zostawic szpinak na srednim ogniu przez 14-16 min. aby sie rozmrozil. Nastepnie zdjac pokrywke i gotowac 5-6 min. az odparuje cala woda. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Na glebokiej patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, podsmazyc mielone mieso. Dodac posiekany czosnek i reszte cebuli. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krotko zasmazyc. Wlac przecier pomidorowy, wsypac ziola, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez 5 min. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i 1 lyzeczka cukru.

Przygotowac sos beszamelowy: maslo stopic w rondelku, oproszyc maka, krotko zasmazyc (uwazac aby maka sie nie zrumienila). Wlac, ciagle mieszajac, 250 ml wody i mleko. Wsypac bulion w proszku, zagotowac i, ciagle mieszajac, gotowac przez 5 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na dno prostokatnej formy (o wymiarach 20x30 cm) wlac troche sosu beszamelowego, ulozyc na nim 3-3,5 platow lazanii. Nastepnie klasc warstwami: szpinak, sos, platy lazanii, potem mielone mieso, sos i znow platy lazanii. Ukladac warstwy do wyczerpania skladnikow. Ostatnia warstwa powinny byc platy lazanii, ktore pokrywamy z wierzchu sosem. Calosc posypac startym serem gouda.

Wstawic lazanie do piekarnika i piec przez 40-45 min. 



25 października 2010

tunczyk+ groszek=salatka

jakis czas temu dostalam od mojej kuzynki Kasi przepis na pyszna salatka, a ze ostatnio u mnie to jakos brak jarzynowych salatek- nawet nie wiem czemu ostatnio ich nie jemy, a bylo to bardzo dawno dawno temu) to postanowilam ja zrobic. to byl strzal w dziesiatke:) 
bardzo szybka w wykonaniu, chrupiaca i kolorowa salatka z dodatkiem tunczyka i jarzyn.oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie walnela jakiegos babola:/  skladniki pokroilam w kostke, a dopiero potem przeczytalam jak powinny byc pokrojone wszysstkie skladniki salatki. no to tyle, a wiec jesli lubicie tylko takie polaczenia to zachecam do jej wykonania, bo naprawde warto:)


skladniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym- dalam 1 puszke w sosie wlasnym, a druga w oleju,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 3 ogórki kiszone,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • duże winne jabłko- uzylam cox
  • pęczek szczypiorku- uzylam tylko 4 szczypiorow razem z cebulkami,
  • sok z cytryny-tak na oko z 1/3 cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz, cukier.

Groszek osączyć z zalewy, ogórek w plasterki, cebula w pół talarki, papryka w cienkie paski.Jabłko w kostkę.dodaj osączonego z zalewy tuńczyka, posyp połową posiekanego szczypioru.
SOS: majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj resztę szczypiorku. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem.Polej sałatkę.Wymieszac i gotowe. Smacznego:)



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka