Wczoraj wieczorkiem upiekłam ciasto, którego przepis otrzymałam od mojej tesciowej:). Robiłam go wielokrotnie i dopiero za którymś razem wyszedł mi taki jak powinien :) to ulubione ciasto Mojego M., tak więc pochwale się nim, a co...
na półtorej porcji:- 0,7 kg maki krupczatki-ja dałam zwykłą,
- 450 g masła,
- 6 jaj- surowych żółtek,
- 1 czubata szklanka cukru pudru (ok 220 ml),
- ok.1,5 kg jabłek- u mnie gala
- cynamon.
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Najpierw przesiać mąkę, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Ciachamy to nożem aż masło porozdziela się na małe kawałeczki. Potem dodajemy żółtka i wkładamy ręce w ciacho i staramy się ugniatać na jednolitą kule. Masło rozdrabniamy palcami. Ugniecioną kule wkładamy do lodówki na ok. 30 min. W między czasie obieramy jabłka, ścieramy na jarzynowej tarce, smazymy. Dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaśne dodajemy ok 1/2 szklanki cukru. podsmazamy jablka tak dlugo az wieksza ilosc soku odparuje. Wyjmujemy ciachoz lodowki. Dzielimy na pół i jedną część scieramy na tarce jarzynowej i wyklejamy dno blaszki -u mnie 29 cm x 39 cm. Włączamy piekarnik na ok. 160C stopni gdy będzie nagrzany wkładamy ciacho na ok 15-20 min. zaglądamy aż się zarumieni. Wyjmujemy i wkładamy jabłka, scieramy druga czesc ciasta i rownomiernie rozsypujemy po jablkach aby je calkowicie zakryly. Ustawiamy piekarnik na górne pieczenie, jeśli to możliwe i pieczemy ok. 15-20 min aż będzie rumiane. I gotowe, smacznego:)
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńNo i skusiłaś mnie:) Biegnę do kuchni! Miłej niedzieli***
OdpowiedzUsuńdziękuję i wzajemnie miłego odpoczynku. a ciasto jest super..
OdpowiedzUsuń