1 grudnia 2009

Cieciorka z kiełbasą

Wczoraj na obiado-kolację zaserwowałam mojemu M. cieciorkę z kiełbasą. Przepis znalazłam w gazecie Bella Relaks, którą moja mama wrzuciła do innych gazet przysłanych z Polski:) Danie to jest bardzo pożywne i sycące no i kolorowe. Nie potrzeba wiele czasu do wykonania go, jeśli posiadamy cieciorkę z puszki. Chwila moment i jest pyszna i aromatyczna cieciorka z kiełbasą.


składniki: 
  • 1 szklanka cieciorki- dałam 240 g z puszki,
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego - 3-4 koncentratu z tubki,
  • 1 marchew,
  • 1 szklanka mrożonej fasolki  szparagowej,
  • 1 czerwona papryka- żółta,
  • 1/3 kg kiełbasy- 300g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu,
  • 3 pomidory- 1 duży pomidor,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Jeśli cieciorka nie jest z puszki to należy ją namoczyć dzień wcześniej, najlepiej na noc. Następnie odcedzić,  opłukać i ugotować w osolonej wodzie ok. 40-50 minut. Marchew,cebulę,czosnek obrać, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki, fasolkę szparagową odmrozić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę razem z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać kiełbasę, chwilkę podsmażyć, następnie wrzucić wszystkie warzywa. Dusimy to ok. 5 minut. Zalewamy koncentratem pomidorowym. Wymieszać z ketchupem i cieciorką. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Podawać z chlebem. Smacznego.
  





  
  
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka