Wczoraj na obiado-kolację zaserwowałam mojemu M. cieciorkę z kiełbasą. Przepis znalazłam w gazecie Bella Relaks, którą moja mama wrzuciła do innych gazet przysłanych z Polski:) Danie to jest bardzo pożywne i sycące no i kolorowe. Nie potrzeba wiele czasu do wykonania go, jeśli posiadamy cieciorkę z puszki. Chwila moment i jest pyszna i aromatyczna cieciorka z kiełbasą.
składniki:
- 1 szklanka cieciorki- dałam 240 g z puszki,
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego - 3-4 koncentratu z tubki,
- 1 marchew,
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej,
- 1 czerwona papryka- żółta,
- 1/3 kg kiełbasy- 300g kiełbasy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki ostrego ketchupu,
- 3 pomidory- 1 duży pomidor,
- sól, pieprz,
- olej.
Jeśli cieciorka nie jest z puszki to należy ją namoczyć dzień wcześniej, najlepiej na noc. Następnie odcedzić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie ok. 40-50 minut. Marchew,cebulę,czosnek obrać, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki, fasolkę szparagową odmrozić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę razem z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać kiełbasę, chwilkę podsmażyć, następnie wrzucić wszystkie warzywa. Dusimy to ok. 5 minut. Zalewamy koncentratem pomidorowym. Wymieszać z ketchupem i cieciorką. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Podawać z chlebem. Smacznego.
Pyszne, szybkie i kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńtak zgadza sie bardzo pyszne i sycace, warto jest je sprobowac:)
OdpowiedzUsuńTaki obiad to ja mogę zjeść, bardzo kolorowo.
OdpowiedzUsuń