14 grudnia 2009

Pieczona karkówka z cebulą i pieczarkami

Przepis na to pyszne danie dała mi moja mama, kiedy była ostatnim razem u nas na odwiedzinach:) Mięso jest mięciutkie i rozpływa się w ustach a to dzięki zalewie, w której jest pieczone. Zapach wydobywający się z piekarnika rozchodził się po całej kuchni. Mmmm cóż to był za zapach... Prezentowane zdjęcia są wersją bez pieczarek, a przepis z nimi, tak więc jeśli ktoś chce możecie robić i tak i tak:)


 składniki:
  • 1 kg karkówki,
  • 3-4 cebule,
  • ok. 1/2 kg pieczarek,
  • olej,
  • sól, pieprz, ostra papryka. 

  • zalewa:
  • 3 łyżki wody,
  • 2 1/2 łyżki magii,
  • 2 1/2 łyżki octu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru. 
  • Wszystkie składniki zalewy X3 

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posolić i popieprzyć, obsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w pół krążki, zeszklić na patelni. Bierzemy blaszkę na sam spód układamy trochę cebuli, potem pieczarki, mięso i czynność powtarzamy, czyli cebula i pieczarki. Zalewamy to zalewą i pieczemy ok. jednej godziny w temperaturze 120 stopni. Można podawać jako obiad z ziemniaczkami i sałatką lub z samym pieczywem.Smacznego



10 komentarzy :

  1. polecam:)bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ta karkówkę na święta. Było pysznie :))) Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie też bardzo się podoba ten przepis:)Smaczne!Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. PYCHOTA!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. widzialam juz ten przepis u kogos innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie ją robię ale wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Zobaczymy co z tego wyjdzie :))) Pachnie cudnie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. czy to pod przykryciem sie piecze ???

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie,nie trzeba.przykrywac choc jesli za bardzo nam sie przypieka mozemy przykryc folia aluminiowa. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam to danie w podobny sposób, tyle, że bez pieczarek, a wczoraj zrobiłam wg. tego przepisu i rewelacja!! Dzieci zjadły ze smakiem, a od męża usłyszałam, że gotuję najlepiej na świecie:) ciiii, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka