22 czerwca 2010

Ryba w sosie koperkowym dla malucha od 12 miesiaca

Pyszny delikatny obiadek dla malych urwiskow:)


skladniki:
  • 1 maly filecik bialej ryby,
  • 1/2 mala cebulka,
  • mix ziolowy do ryby bez soli,
  • maslo,
  • posiekany koperek,
  • smietana i odrobinka maki do zageszczenia,
  • wywar jarzynowy,
  • pieprz,
  • odrobina soku z cytryny.

Rybe podzielic na mniejsze kawalki. Zagotowac wywar, posypac rybe mixem ziolowym (tymianek,majeranek,oregano,pietruszka,bazylia,szalwia) i "ugotowac" rybe na parze. W tym czasie kiedy ryba sie "gotuje" my robimy sos, czyli kroimy cebulke na drobna kosteczke i podsmazamy do miekkosci na masle. Nastepnie dodajemy wywaru jarzynowego. Chwile gotujemy nastepnie wrzucamy posiekany koperek,dusimy.Gdy ryba jest gotowa- po okolo 5 minutach, odstawiamy na bok pozostawiajac ja w cieple. Do gotujacego sie sosu dodajemy wymieszana smietane z odrobina maki. Wlewamy w malej ilosci tylko do zageszczenia. Przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, a na sam koniec dodajemy rybe. Chwilke trzymamy na ogniu. Podajmy cieple ale nie gorace..
























6 komentarzy :

  1. Ależ Oli się u Ciebie objada. Smakowitości!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moj Kruszyn to na dzien dobry zjadlby ziemniaka, bo uwielbia! z reszta nie wiem, poniewaz je raczkami, a nie lyzka, pewnie zbieralabym wiekszosc z podlogi ;-) pozdrawiam Ciebie i Twojego Synka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam, mniam
    kopereeek!:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Delikatna rybka;)
    Mam podobny talerzyk-i wstyd się przyznać ale więcej niż 12 miesięcy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i maluchy nie grymaszą na rybkę? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiulka-a tam od razu sie objada:),
    Olciaky- tak tak dla nas tez jest mniamm mniam bo lubimy koperek:)
    Cudawianki- Oli tez przewaznie zjada uzywajac rak no i duzo laduje na stoliku i podlodze.Ostatnio jednak chwyta za lyzeczke:) Pozdrawiamy Was i Kruszynka
    filozofia smaku- a czego tu sie wstydzic, widocznie masz sentyment do talerzyka,
    asiejko- a nie grymasi nie grymasi i zjada ze smakiem

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka