30 lipca 2010

ogorki chilli-pierwsze przetwory

Przepis mojej mamy, robione jej raczkami:) Bardzo dobre, chrupiace ogorki w sam raz na jesienne chlody, ktore niedlugo do nas przyjda no i oczywiescie swietnie pasuja do obiadu np. mielone a' la golabki..

skladniki:
  • 2 kg ogorkow,
  • 4 lyzki soli
Zalewa:
  • 750g cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1/2 lyzeczki chilli,
  • 7 lyzek oleju,
  • 5 -8 zabkow czosnku.

ogorki umyc i pokroic w cienkie plasterki, wymieszac z 4 lyzkami soli i odstawic na 6h.
zalewa: wszystko polaczyc ze soba, czosnek zmiazdzyc i tez dodac do zalewy, zagotowac i ostudzic. 
ogorki odcedzic i wkladac do sloikow az po same brzegi, nastepnie zalac zimna zalewa. zakrecic. pasteryzowac o 3-4 minut od zagotowania.

Wskazowka: gdy gotujemy sloiki robimy to tak dlugo az zakretka bedzie goraca. gdy tak sie stanie wyjmujemy i przewracamy do gory dnem.



7 komentarzy :

  1. robię bardzo podobne- jednak daję ogórki nie w plasterkach a pokrojone w ćwiartki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie probowalam, moze zrobie kilka sloiczkow, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Mama robi podobne, ale z curry. Też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i jeszcze ten dodatek chilli! świetnie się to wszystko zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mamy robią najpyszniejsze przetwory :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie,czy te ogóraski mogą być szklarniowe?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy- tak jak najbardziej moga to byc ogorki szklarniowe, niestety nie moga to byc dlugie ogorki takie jak do kanapek:)

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka