7 września 2010

szarlotka Babci Heleny

pamietacie jak jakis czas temu podawalam kilka przepisow na ciasta, ktore dostalam od Babci Heleny ( klik klik) (klik klik). teraz tez dostalam przepis na szarlotke. Moze ja znacie a moze nie.. ale i tak podaje przepis bo zawsze moze sie komus przydac..
szybkie i smaczne, kruche ciasto i slodkie jablka, jedyno co bym zmienila nastepnym razem to ilosc cukru, bo jak dla nas to bylo ciut za slodkie..

skladniki:
  • 50 dkg maki,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 20 dkg margaryny,
  • 2 zoltka,
  • bialko,
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 6 lyzek smietany kwasnej,
  • jablka-w dowolne ilosci, ja uzylam okolo 10 jablek gala,
  • cynamon.

przesiac make dodac proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojona w kostke margaryne, zoltka oraz kwasna smietane. zagniesc ciasto. nie powinno kleic sie do rak, uformowac kule i wstawic na pol godziny do lodowki. w miedzy czasie obrac jablka, wyciac gniazda, przekroic na pol i pokroic na plasterki grubosci okolo 3-5mm.
nastawic piekarnik na 160C.
 wyjac ciasto, jedna czesc rozwalkowac na szerokosc blaszki (26x31 cm) druga na chwile odlozyc.
na tak przygotowane ciasto ukladamy pokrojone surowe jablka, ja ukladalam jak luske rybia.powtarzamy ukladanie warstw okolo 5-6 razy. posypujemy cynamonem wg uznania i na to ukladamy nastepna polowke rozwalkowanego ciasta. wierzch mozna posmarowac bialkiem i grubym cukrem.
zapiekamy okolo 50 minut.



7 komentarzy :

  1. Za szarlotkę dam się pociąć...Mam ślinotok! Tylko jakaś tępa chyba jestem (to przez pracę), bo nie zrozumiałam - co powtarzamy 5-6 razy?

    OdpowiedzUsuń
  2. powtarzamy 5-6 razy przekladanie warstw jablek, czyli ukladamy jedna warstewke, a potem druga i tak dalej i tak dalej.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest prawie taka sama, jak szarlotka mojej Mamy( też Heleny !). Tylko dodaje jeszcze kisiel cytrynowy w proszku. Robię ją często i jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taak, babcine przepisy są zawsze najlepsze!! A taka szarlotka, to jeden z popisowych wypieków mojej mamy.. Pycha..

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna, taka dostojna! I jak misternie ułożone jabłka

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, znam te szarlotkę. i wiem, że jest znakomita ;] bo babciny. też od niej go dostałam, a raczej... wykradłam ;p ale cii...

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobna robi moja chrzestna

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka