18 października 2010

ostatnio duzo..

... pieke, ale nie ciast, bulek czy drozdzowek tylko chleby. dostalam takiej mani pieczenia chleba, ze praktycznie wogole nie kupujemy sklepowego pieczywa. ciagle szukam takiego odpowiedniego, smacznego nie tylko dla nas, ale i dla Oliego tez. znowu szperalam u Dorotki w zakladkach chlebowych, postanowilam ze upieke chleb, ktory nosi nazwe Pan de Horiadaki. jest to chleb grecki na zakwasie. Przygotowuje sie go dosc dlugo, a szczegolnie teraz gdy jest chlodno w domu. moj rozsl caly dzien a i tak nie wyrosl tak pieknie jak u Dorotki. pomimo tego jest bardzo smaczny, miekki i pieknie pachnie. 


Cytuje za Dorotki- a tutaj znajdziecie linka ( klik klik)

Składniki na zaczyn (130 g):
  • 20 g zakwasu (użyłam żytniego)
  • 70 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g wody
Składniki na ciasto chlebowe (900 g):
  • 130 g zaczynu (patrz wyżej)
  • 440 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić.  Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
Smacznego :)




a jutro nastepny chleb..

8 komentarzy :

  1. Pieczenie chleba wciąga, prawda? :) A ten grecki jest naprawdę pyszny i Tobie wyszedł koncertowo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wielki kawał chleba! Cudny jest!!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny chleb! duży, taki domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to nie urosl! duuuuzy jest i to jak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga ty piekarnię w domku normalnie urządziłaś ;o)
    Śliczny chlebuś!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. piekny chlebek:) taki domowy jest najlepszy i smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piekny! Ja tez go pieklam, bardzo mi smakowal

    OdpowiedzUsuń
  8. gosia99, aga, Obseska Kasiulka- dzieki ;
    cudawianki- powinien byc wyzszy:) moze nastepnym razem:)dzieki;
    Paula, Kuchareczka- dzieki;
    Komarko- masz racje wciaga wciaga, a gdy wyjdzie za pierwszym razem to juz wogole jestem wtedy dumna z siebie, dziekuje za komplement

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka