2 listopada 2012

masz ochote na smaczne sniadanko??

zapraszam:).... czestuj sie!! jedne z moich ulubionych, puszystych, miekkich pachnacych plackow:) mamay bzika na punkcie plackow a te the best!!!! sprobujcie sami.    
Polecam!!!

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 0,5 litra maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sodę dodać do maślanki i wymieszać, stopniowo dosypać mąkę, dodać  resztę składników i wyrobić łyżką ciasto, będzie dosyć gęste, ale takie ma być. Smażyć racuchy na złoty kolor na oleju,  ja używam rzepakowego, w pierwszej fazie przykryć patelnię pokrywką. Bardzo rosną, dlatego nie należy nakładać dużych porcji, podawać ciepłe z dodatkami jakie lubicie, proponuję spróbować z koktajlem truskawkowym.
Smacznego;) 























7 komentarzy :

  1. Ja sie juz wprosilam i porwalam jednego...sa pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, nie ma to jak pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przed akceptacją przepisu musisz wpiąć banerek akcji

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku...pamiętam Twojego bloga jeszcze z dalekich moich początków, z 2010 roku. Lubiłam bardzo do Ciebie zaglądać, a potem znikłaś...Dobrze, że jesteś. Ładuję się znów tutaj i zabieram talerz placków - już na niedzielny poranek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewam- a czestuj sie czestuj, duzo ich bylo wiec starczy dla wszystkich:)
    Whiness- a zebys wiedziala, u nas uwielbiane
    schokolade inspirationen- ojj chyba nigdy , tak jak mowisz
    Arven- a laduj sie laduj, ciesze sie rowniez ze zagladasz do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Zrobilismy z podwojnej porcji -wystarczy nam na 3 dni :)
    Wspaniale smakuja z domowym dzemem z truskawek lub z czarnej pozeczki. Nasz maly jasio zjadl ok 5-6 sztuk :)
    Dorotka

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka