5 listopada 2012

placuszki z serka ricotta

leciutkie jak obloczek placuszki. swietne na sniadanie czy podwieczorek. u nas standardowo zrobione na kolacje:) 
Polecam!!!

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :)











8 komentarzy :

  1. O! Uwielbiam je. Delikatne, lekkie w smaku. Dziękuję za przypomnienie o ich istnieniu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Opakowanie ricotty czeka w lodówce, zaraz sobie takie sprawię, będą jak w sam raz na śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś bardzo podobne. Smakowity pomysł na rozpoczęcie dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowcie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na teflonową patelnię nawet należy dodać trochę oleju bo inaczej teflon się niszczy ;) A odrobina oleju rzepakowego to samo zdrowie - witaminy i omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. whiness- a prosze bardzo:)
    Bursowka- tak spr sie bardzo dobrze na drugie sniadania
    Panna Malwinna- musisz podac przepis to tez wyprobuje:)
    Marzena- dziekuje
    Anonimowy- a tego nie wiedzialam ze trzeba, bo zawsze myslalam ze jesli mam teflon to juz nie musze uzywac oleju i ze do tego wlasnie sluzy teflonowa patelnia do smazenia bez tluszczu

    OdpowiedzUsuń
  7. super super:D ale ja nigdy ricotty nie jadłam, nawet nie wiem gdzie kupić:<

    OdpowiedzUsuń
  8. qwert123- musi byc kiedys ten pierwszy raz:) ricotte mozesz kupic w kazdym wiekszym sklepie, markecie na dziale z serami..

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka