8 marca 2016

wstyd sie przyznac..

wstyd sie przynac, ale nigdy to nie byl moj smak dziecinstwa.. jadlam tylko raz w zyciu u kolezanki jako dziecko..wtedy pamietam ze bardzo mi smakowalo i pamietam tez ze bralam przepis na ten blok czekoladowy.. mi smakowal bardzo, mlodszemu synowi tez( chociaz on za kazda slodycza przepada) za to starszy i M pokrecili nosami i tyle..
przepis pochodzi z ksiazki "PRL OD KUCHNI", smaczne i proste dania lat prl-owskich m.in. galarete z warzywami, czy ciasto zebra czy tez mleko z bulka:) i duzo innych dan lubianych i czesto przygotowywanych w tych latach.. zapraszam

skladniki:

  • 1/2 kostki masla(125g)
  • 3/4 szklanki cukru lub 4-5 duzych lyzek miodu
  • 2 lyzki smietanki
  • 2 lyzki kakao
  • 2 szklanki pelnego mleka w proszku, tego niebieskiego
  • 100-200g orzechow, rodzynek, wiorek kokosowych


w garnuszku roztopic maslo, dodac cukier, smietanke i kakao, zagotowac. zestawic z ognia, wsypac mleko w proszku. podgrzewac, mieszajac do uzyskania jednolitej masy. dodac posiekane orzeczy, rodzynki, wiorki i jeszcze raz wymieszac.. mase przelozyc do foremki wylozonej folia aluminiowa. schlodzic przez okolo 2-3h w lodowce. pokroic w kosteczke. smacznego:)







29 lutego 2016

jak wykorzystac pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia?? oczywiscie zrobic makaron..

szybki przepis na makaron, a przepis podsunela mi moja droga Dorotka:*- dziekuje Kochana!!.
przepis zmodyfikowany, uproszczony i szybszy do wykonania jak dla mnie:)
 Polecam..

zrodlo: klik klik

skladniki:
  • 1 cala piers z kurczaka, dwa skrzydelka i resztki jakie wyciagniecie z pieczonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • brokul malej/sredniej wielkosci, podzielony na mniejsze rozyczki
  • dwie lyzki boczku pokrojonego w kosteczke
  • smietana creme fraiche z obnizona zawartoscia tluszczu lub smietana 18% i odrobina double cream
  • sol, pieprz, oregano
  • starty zolty ser lub mozzarella starte na duzych oczkach
  • makaron u nas fettuccine, ale moze bc kazdy inny


makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic, wode z gotowania zostawic.
cebule obrac posiekac w kostke, czosnek obrac, odlozyc na bok, kurczaka pokroic w wieksza kostke, a brokula ugotowac w osolonej wodzie.
na duzej patelni lub wiekszym garnku, rozgrzac odrobinke oliwy, wrzucic boczek i obsmazyc na rumiano, dorzucic cebule, podsmazyc az cebula sie zeszkli, dodac czosnek, pokrojonego kurczaka. przemieszac wszystko dokladnie. zmniejszyc ogien i podgrzewac wszystko razem przez kilka minut. odcedzic brokuly, dodac je do zawartosci patelni. dodajemy nasza smietane, przyprawy, ser mieszamy.. dolewamy kilka lyzek wody z gotowania makaronu, mieszany. dodajemy makaron, mieszamy znowu, jesli jest za geste dodajemy wiecej wody z gotowania, z nowu mieszamy i w razie czego przyprawiamy. i gotowe:)












24 stycznia 2016

obiad na szybko i ostro..

tak przy niedzieli podaje szybki, smaczny i ostry przepis na curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem, opcjonalnie z zielona soczewica.
przepis pochodzi ze strony fb The Body Coach. znajdziecie tam wiele propozycji na dania obiadowe czy sniadania, desery. zapraszam.


skladnki na 4 osoby:

  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w srednia kostke
  • 3 lyzki czerwonej pasty curry
  • 2 kopiaste lyzki jogurtu greckiego
  • 1 kopiasta lyzka koncentratu pomidorowego/ puree pomidorowe
  • 2 srednie czerwone cebule, pokrojone w kostke
  • 3/4- 1 lyzeczki sproszkowanego imbiru
  • 3 zabki czosnku, zmiazdzone
  • 1 puszka pokrojonych pomidorow
  • 1 puszka zielonej soczewicy- pominelam bo nie mialam
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 - 3 garscie swiezego szpinaku
  • odrobina miodu
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy


do duzej miski wkladamy paste curry, jogurt, koncentarat/puree pomidorowe, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dorzucamy kurczaka, mieszamy i marynujemy przez chwile.
rozgrzewamy duza patelnie, dodajemy olej/oliwe przesmazamy nasza czerwona cebule do lekkiego zbrazowienia, dodajemy, sproszkowany imbir i czosnek. smazymy chwile uwazajac zeby nie przypalic czosnku, dodajemy kurczaka razem z marynata. chwile smazymy, tak okolo 2-4 minut a nastepne dodajemy pomidory z puszki, soczewice jesli uzywamy, mleczko kokosowe, zmniejszamy ogien i gotujemy przez ok. 15 min do calkowitego ugotowania sie miesa i lekkiego zgestnienia sosu. na sam koniec dodajemy miod oraz swiezy szpinak. delikatnie mieszamy i serwujemy z ryzem lub chlebkami naan. smacznego:)






22 października 2015

dynia do przerobki

zanim zaczne wrzucac tu przepisy z owsianka, muffinkami, ciastami, plackami z dodatkami dyni musze napisac jak przygotowac puree z dyni. to bardzo proste:)

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • dynia o pomaranczowym miazszu np. hokaiddo


dynie myjemy, wycieramy recznikiem kuchennym. piekarnik nastawiamy na 180C, dynie kroimy na pol wydrazamy pestki przy pomocy duzej lyzki. sama dynie kroimy na plastry, ukladamy na blaszce. przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy od 50 minut do 1 godziny. sprawdzamy patyczkiem czy widelcem czy nasza dynia jest miekka, studzimy. 
obieramy ze skorki, miksujemy i przekladamy do sloika. przechowujemy w lodowce od 3-5 dni. mozna rowniez mrozic puree.

21 października 2015

nasiona chia na deser..

jedne z lepszych nasionek na swiecie:) jedne ze zdrowszych nasion i mam dla Was pyszny deser z ich udzialem:) pudding chia z mlekiem i dodatkiem slodkich owocow:) 
zapraszam :)

skladnki:

  • 250 ml mleka roslinnego, krowiego
  • 3 lyzki nasion chia
  • mango
  • 1 duza lyzka puree dyniowego ( opcjonalnie)
  •  

dzien wczesniej najlepiej wieczorem do wiekszej szklanki/ kubka wlac mleko, wsypac nasionka i zamieszac widelcem.. odczekac ok. 15-20 minut i znowu zamieszac. szklanke przykryc folia spozywcza i odstawic na noc do lodowki. na drugi dzien zmiksowac mango i ewentualnie puree dyniowe na jednolity mus. wylozyc na "galaretke" z nasionek. Smacznego:)


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka