29 listopada 2009

Sałatka z zupek chińskich

Pomysł zrobienia tej sałatki podsunęła mi moja kuzynka Kasia, która jadła ją u koleżanki, a potem zrobiła ją sama. Mówiła, że jest bardzo szybka i smaczna i jak się potem okazało taka jest. Szybko, a zarazem bardzo smacznie. Mojemu M. bardzo smakowała i bardzooo szybko znikała mu z talerzyka:)  To druga propozycja do Baru Sałatkowego II .


składniki:
  • 2 zupki z makaronem chińskim-ja dałam 2 ostre zupki rosołowe amino, 
  • 5 jajek,
  • puszka kukurydzy,
  •  4 małe ogóreczki korniszony,
  • 1 papryka kolorowa-ja dałam pomarańczową,
  • ok. 4 łyżek majonezu,
  • ok.2 łyżeczek musztardy.

Zupki chińskie zalać wrzątkiem razem z przyprawami, przykryć żeby nasiąkły. Paprykę oraz ogórki pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo i też pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki razem, wymieszać i dodać majonez oraz musztardę, wymieszać. Spróbować czy jest dobra do smaku. Schłodzić przed podaniem. Smacznego:) 







Naleśniki z parówkami

Dla odmiany mojego tygodniowego makaronowego tygodnia zrobiłam naleśniki na obiad. Ale nie takie zwykłe naleśniki, bo z parówkami. Ostatni raz jadłam je chyba u znajomych mojej mamy, będąc jeszcze nastolatką i bardzo mi posmakowały. Pamiętałam tylko, że były tam parówki i coś jeszcze, ale co!!  hmm.. no i zapytałam mamy,no i dostałam dokładną recepturę:) He co ja bym zrobiła gdyby nie ona:) Podstawowy przepis na naleśniki zaczerpnęłam stąd, a reszta to podpowiedzi..Tak więc zachęcam, bo są smaczne i szybko je się robi, no pomijając smażenie naleśników:)
składniki na naleśnikiklik klik 


składniki na farsz:
  • 6 cienkich parówek,
  • 3 pomidory,
  • ok.5-6 łyżek startego żółtego sera,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • olej,
  • ketchup.


Usmażyć naleśniki, jeden po drugim wg przepisu cudawianki:). Parówki, pomidory pokroić w średnią kostkę, żółty ser zetrzeć na dużych, jarzynowych oczkach. Wymieszać wszystko razem, doprawić pieprzem i oregano, wymieszać. Na usmażonego, ale ciepłego jeszcze naleśnika układać farsz i zwijać w rulonik. Ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu  wszystkie zrulowane naleśniki. Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Podawać ciepłe polane ketchupem.



27 listopada 2009

Makaronowy miszmasz

No i konstytuujemy kluskowy tydzień u nas w domu:) na dzisiejszy obiad zaserwowałam makaronowy miszmasz. Przepis pochodzi z dodatku miesięcznika Poradnika Domowego -Kluski na 61 sposobów. Przepis nie jest skomplikowany, ale smaczny i sycący. Mój M. zjadał z apetytem duuuużą porcję tej oto zapiekanki i bardzo mu smakowało i prosił o jeszcze:) a jak jemu smakuje to musi być dobre:)


składniki:
  • 25 dag grubego makaronu(rurki,kokardki)-dałam 30 dag,
  • 3 ugotowane jaja na twardo- ja dałam 4, 
  • 3 małe cukinie,
  • 2 nieduże cebule,
  • ok.270g pomidorów w zalewie-ja dałam 400g, 
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pieprz, sól,
  • opcjonalnie gałązka świeżej bazylii- nie dawałam. 


Umyte cukinie pokroić w plasterki, cebulę w piórka i razem podsmażyć na 3 łyżkach oliwy na patelni, przyprawić pieprzem i solą. Następnie dodać puszkę pomidorów wraz z sosem, posiekaną natkę i, mieszając, dusić około 10 minut na małym ogniu. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, odcedzić i wymieszać z warzywami na patelni i połową parmezanu. Ugotowane jaja na twardo obrać i podzielić na połówki lub cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozłożyć równomiernie warstwę makaronu, a na nim jaja. Posypać tartym serem, przykryć resztą makaronu i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, zapiekać ok. 15 minut. Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii i podawać w naczyniu, w którym była zapiekana.


25 listopada 2009

Makaron z wędzonym boczekiem i pieczarkami

Jeden z wielu wariacji makaronowych. Tym razem chciałam Was zachęcić do spróbowania tego bardzo szybkiego i prostego przepisu na makaron z boczkiem i pieczarkami. Jest on bardzo smaczny, aromatyczny i gęsty, a to za sprawą dodatku białego wina i przypraw..




składniki:
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 250 g pieczarek,
  • 50 ml białego wina,
  • 350 ml śmietany,
  • 500g makaronu spaghetti,
  • 1 cebula, 
  • pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • parmezan,
  • nać pietruszki do posypania.


Pokrojony w słupki boczek podsmażyć na patelni, tak długo aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy pokrojone w piórka pieczarki i cebulę w kostkę. Podsmażamy to wszystko razem, aż nabierze złocistego kolorku. Po tym czasie wlewamy 50 ml białego wina, czekamy do momentu zagotowania i dajemy śmietanę, mieszamy, posypujemy przyprawami, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Gotujemy makaron al dente i serwujemy z gorącym sosem. Na wierzch posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Smacznego:)





24 listopada 2009

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

A oto moja nowa wariacja z kurczaka. Miałam pieczarki,brokuły i tak pomyślałam, że fajne by było połączyć je razem. No i jak pomyślałam tak zrobiłam. Ten mały eksperyment nawet się udał , Mój M. sam stwierdził że dobre mi to wyszło i był zadowolony z wczorajszego obiadu. Jestem z siebie dumna... Danie jest pyszne, kurczak miękki, soczysty, sos gęsty, zielonkawo-szary.Smak-pieczarki a potem brokuła, dla mnie rewelacja, może ze względu na to, że bardzo lubię pieczarki i brokuła, to połączenie się sprawdziło. Zapraszam na wypróbowanie tej kombinacji, bo jest smaczna i kusi zapachem :)



składniki:
  • 5 kawałków kurczaka,
  • 10 pieczarek,
  • 6 różyczek brokuła,
  • 1-2 cebule, 
  • vegeta,
  • pieprz,
  • suszona papryczka chilli w płatkach,
  • czosnek w granulkach,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej, śmietana,
  • majeranek, tymianek,
  • oregano,
  • ok. 1 szklanki rosołu z kostki. 

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć vegetą, pieprzem, czosnkiem i zostawić na chwile. Umyte pieczarki i brokuły pokroić. Pieczarki w plasterki, a brokuły w mniejsze róże. Pokroić również cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, położyć kurczaka skórą do dołu i zrumienić, a potem z drugiej strony. Do obsmażonego mięsa dodać cebulę, zeszklić, dorzucić pieczarki, posolić żeby puściły sok. Następnie brokuły i szklankę rosołu. Przyprawiamy ziołami, chilli, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec naszego duszenia dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, doprawiamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba i gotowe. Podajemy z ziemniaczkami i np. sałatką z buraczków. Smacznego:) 




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka