30 lipca 2010

ogorki chilli-pierwsze przetwory

Przepis mojej mamy, robione jej raczkami:) Bardzo dobre, chrupiace ogorki w sam raz na jesienne chlody, ktore niedlugo do nas przyjda no i oczywiescie swietnie pasuja do obiadu np. mielone a' la golabki..

skladniki:
  • 2 kg ogorkow,
  • 4 lyzki soli
Zalewa:
  • 750g cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1/2 lyzeczki chilli,
  • 7 lyzek oleju,
  • 5 -8 zabkow czosnku.

ogorki umyc i pokroic w cienkie plasterki, wymieszac z 4 lyzkami soli i odstawic na 6h.
zalewa: wszystko polaczyc ze soba, czosnek zmiazdzyc i tez dodac do zalewy, zagotowac i ostudzic. 
ogorki odcedzic i wkladac do sloikow az po same brzegi, nastepnie zalac zimna zalewa. zakrecic. pasteryzowac o 3-4 minut od zagotowania.

Wskazowka: gdy gotujemy sloiki robimy to tak dlugo az zakretka bedzie goraca. gdy tak sie stanie wyjmujemy i przewracamy do gory dnem.



29 lipca 2010

mielone a' la golabki

przepis na danie obiadowe pochodzi od mojej mamy. dzieki mamus:) bardzo pyszne kotlety, ktore maja nam przypominac golabki choc wcale nimi nie sa poniewaz zamiast prawdziwego "ptaszka" mamy kotleta mielonego z kapusta w srodku. bardzo smaczne z sosikiem. Oli tez je jadl :) . polecam, bo warto zjesc cos dla odmiany niz zwyklego mielonego lub golabka:)


skladniki:
  • 1 kg miesa mielonego np. drobiowego,
  • 1 biala kapusta- ja uzylam zielonej kapusty,
  • 3 jaja,
  • bulka tarta,
  • cebula,
  • przyprawa do miesa mielonego,
  • sol,pieprz,
  • kostka rosolowa,
  • ziele angielskie,
  • lisc laurowy,
  • maka,
  • 3 lyzki koncentratu pomidorowego.

kapuste zetrzec na tarce jarzynowej o duzych oczkach, posolic i odstawic na pol godziny aby puscila sok.     w miedzy czasie przygotowujemy mieso, czyli dodajemy przyprawy, podsmazona cebulke, jaja, bulke tarta, a na koncu wycisnieta kapuste. wszystko dobrze mieszamy. jesli zachodzi potrzeba dodajemy wiecej bulki. formujemy kotleciki. obtaczamy w mace. smazymy na rumiano.
przygotowujemy sos: do gotujacej sie wody wrzucamy kostke rosolowa, lisc laurowy i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. zageszczamy to maka aby powstal nam jednolity sos. 
do tak przygotowanego sosu wkladamy podsmazone kotlety i dusimy okolo 15-20 minut. Podajemy z ziemniakami i salatka np. z ogorkow.



Sernik z czeresniami

ostatnio mam duza ochote na robienie tego typu deserow. lekkich, smacznych, z sezonowymi owocami. moze to dlatego ze za oknem pogoda znow brzydka, pada, szaro i ponuro..osladzam sobie dzien takimi smakolykami:) pamietacie jak pisalam Wam o musie czekoladowym z jagodami (klik klik) ten deser tez pochodzi z tej samej gazety, wydartych karteluszek z przepisem:) oryginal podaje aby podac go z jezynami, ale nigdzie nie moglam ich dostac wiec jest z czeresniami. kolor zniewalajacy, smak slodki i lekko kwasny, mmmmm.... poezja, sprobujcie sami:) podaje przepis z moimi zmianami:)


skladniki:
  • 150 g czeresni,
  • 1/2 lyzki brazowego cukru,
  • 4-5 lyzek cukru pudru,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 wieksze biszkopty,
  • 1 lyzka masla,
  • 250 g sera ricotta.

 cytryne sparz, zetrzyj skorke i wycisnij sok. czeresnie oplukac, pokroic na pol i wyjac pestki, wrzucic do rondelka, posypac brazowym cukrem i polac jedna lyzka soku z cytryny. delikatnie mieszajac, podgrzewac owoce przez okolo 4 minuty, az dokladnie rozpusci sie cukier. odstaw do wystudzenia. z pozostalego soku i cukru pudru zrob lukier, dokladnie ucierajac oba skkladniki. ser rocotta przeloz do glebokiego talerza, dodaj lukier i skorke z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj. biszkopty dokladnie pokrusz, dodaj roztopione maslo i przeloz na dno dwoch szklanek. na cienki piszkoptowy spod przeloz mase serowa, a na wierzchu uloz owoce i polej calosc czeresniowycm syropem.wstawiamy do lodowki na kilka godzin do schlodzenia.

Rada: zamiast sera ricotta mozna zastapic go serem mascarpone.



28 lipca 2010

Mus czekoladowy z jagodami

na deser proponuje Wam bardzo czekoladowy mus z dodatkiem swiezych sezonowych owocow. jest szybki do wykonania i smakuje bardzo lekko, choc ma troszke kalorii, ale co tam raz sie zyje:) przepis pochodzi z gazety "Dobre rady". niestety nie wiem, ktory to byl numer, bo mam tylko stronki z przepisami.

skladniki:
  • 300 g smietany 24%- ja uzylam 18%,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 150g jagod lub borowek,
  • 150g malin-ja dalam kilka truskawek.

smietane wlej do garnka i zagotuj, dokladnie mieszajac. nastepnie zdejmij garnek z ognia, wrzuc do smietany polamana na kawalki czekolade. mieszaj powoli, dopoki sie nie rozpusci. mus przeloz do miseczek/szklanek, a na wierzchu poukladaj jagody/borowki. jesli chcesz by twoj deser wygladal bardziej kolorowo, mozesz ulozyc na przemian: warstwa owocow, mus, warstwa owocow i na niej mus czekoladowy. pozostaw deser do wystudzenia, pozniej mozesz wstawic go do lodowki, nawet na kilka godzin.

Rada: zamiast borowek i malin mozemy dac pomarancze albo truskawki:) 



Kurczak cytrynowy z ryzem

jakis czas temu bodajże w zeszlym tygodniu zrobilam tego kurczaka, bo spodobalo mi sie zdjecie ze stronki na ktorej go znalazlam. mialam wszystkie produkty wiec zabralam sie do roboty... no i mieso wyszlo inaczej niz na przedstawionym zdjeciu, hmm... pomyslalam ciekawe czy wogole jest to zjadliwe...na szczescie bylo smaczne, miekkie i soczyste. ryz wyszedl wyśmienity i bardzo smaczny.. polecam pomimo to..przepis pochodzi ze stronki Ugotuj.to 

cytuje za autorem:
Kurczak cytrynowy z ryżem - składniki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki miodu (lipowy akacjowy wielokwiatowy)
  • 30 dag ryżu (gotowego w 10 minut)
  • garść mieszanki rodzynek orzechów i suszonych moreli
  • bulion drobiowy (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
  • garść grubo pokrojonej natki

Kurczak cytrynowy z ryżem - sposób przygotowania
Na patelnię wlej oliwę, do zimnej włóż pokrojoną na kawałki cytrynę, podgrzej na małym ogniu, ale nie smaż. Po chwili dodaj miód, wymieszaj. Piersi kurczaka natrzyj przyprawą oraz pieprzem (ja bardzo lubię kurczaka ze szczyptą cynamonu i kuminu lub przyprawy garam masala). Posmaruj je połową cytrynowej oliwy i przełóż na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Podsmaż z obu stron na złoty kolor (jeśli trzeba, skrop jeszcze odrobiną oliwy). Z pozostałej oliwy usuń cząstki cytryny. Wlej ją na patelnię, zeszklij cebulę, wlej trochę bulionu i podduś przez minutę. Ugotuj ryż, wymieszaj go z pokrojonymi - ale niezbyt drobno - bakaliami. Dodaj masło i jeszcze raz zamieszaj. Na koniec połącz z duszoną cebulą i grubo pokrojoną natką. Podawaj do kurczaka. Uwaga: zamiast natki możesz dodać do ryżu listki świeżej mięty - świetnie podkreślają smak bakalii. Ryż możesz zastąpić kuskusem (danie będzie gotowe jeszcze szybciej).


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka